Vitamina C este un nutrient esențial pentru organismul copiilor, având un rol crucial în menținerea sistemului imunitar puternic, absorbția fierului, sinteza colagenului și vindecarea rănilor. Deși organismul uman nu o poate stoca, diverse alimente pot oferi doza zilnică necesară.

TOP 10 fructe bogate în vitamina C

Fructele sunt o sursă excelentă de vitamina C, fiind gustoase și ușor de integrat în dieta copiilor. Iată un top 10 al fructelor bogate în vitamina C, perfecte pentru cei mici!

1. Cătina

Campioană absolută, cu un conținut de 200 mg de vitamina C la 100g, cătina este un fruct românesc cu gust acrișor, ideal pentru consum ca atare, sub formă de suc sau sirop.

2. Aronia

Aronia, cunoscută și ca „afinul negru”, are 180mg de vitamina C la 100g și un gust dulce-acrișor. Poate fi consumată proaspătă, uscată sau sub formă de suc.

3. Guava

Guava, un fruct tropical exotic, conține 170mg de vitamina C la 100g și are o aromă dulce-acrișoară. Poate fi consumată proaspătă, sub formă de suc sau în salate.

4. Kiwi

Bogat în fibre și potasiu, kiwi are 93mg de vitamina C la 100g și un gust dulce-acrișor. Este perfect pentru gustări sau micul dejun.

Citește și: Cinci rețete sănătoase de înghețată pentru copii

Fructe bogate în vitamina C
Fructe bogate în vitamina C. Imagine generată de IA/DALE-E

5. Căpșuni

Pe lângă gustul delicios, căpșunile conțin 59mg de vitamina C la 100g. Pot fi consumate proaspete, în iaurt, smoothie-uri sau salate de fructe.

6. Portocale

Portocalele sunt o sursă clasică de vitamina C, deoarece conțin 53mg la 100g. Sunt hidratante și pot fi consumate ca suc, în salate de fructe sau deserturi.

7. Papaya

Papaya este un fruct tropical bogat în enzime digestive. Are 53mg de vitamina C la 100g și o aromă dulce și delicată. Poate fi consumată proaspătă, în salate sau smoothie-uri.

Citește și: 3 rețete simple de biscuiți pentru copii

8. Ananas

Ananasul conține 52mg de vitamina C la 100g și este o sursă bună de mangan. Poate fi consumat proaspăt, sub formă de suc sau conservat.

9. Zmeură

Zmeura conține 31mg de vitamina C la 100g și are un gust dulce-acrișor. Poate fi consumată proaspătă, în iaurt, smoothie-uri sau deserturi.

10. Afine

Bogate în antioxidanți, afinele conțin 9mg de vitamina C la 100g și au un gust dulce-acrișor. Pot fi consumate proaspete, uscate sau sub formă de suc.

Citește și: Trei rețete ușoare și delicioase pentru gătitul cu copilul tău

Sfaturi pentru a include fructele bogate în vitamina C în dieta copiilor:

Oferiți copiilor o varietate de fructe bogate în vitamina C, pentru a le menține interesul și a le asigura nutrienții necesari.
Implicați-i în bucătărie! Lăsați copiii să spele fructele, să le taie sau să le amestece în smoothie-uri, pentru a-i face mai implicați în procesul de preparare.
Fiți creativi! Transformați fructele în gustări distractive, cum ar fi frigărui de fructe, salate de fructe cu iaurt sau suc de fructe.
Consumați fructe bogate în vitamina C și discutați cu copiii despre beneficiile acestora pentru sănătate.