Asigurarea unui aport adecvat de calciu este esențială pentru o dezvoltare sănătoasă a copiilor. Oferindu-le o varietate de alimente bogate în calciu și asigurându-vă că primesc suficientă vitamina D, le oferiți cea mai bună șansă de a avea oase și dinți puternici, o stare generală de bine și o viață lungă și sănătoasă.

Alimente bogate în Calciu

Există foarte multe alimente bogate în calciu, un mineral esențial pentru organism. Acesta este important pentru dezvoltarea și menținerea oaselor și dinților puternici. De asemenea, joacă un rol deosebit în funcția musculară, transmiterea nervoasă și eliberarea hormonilor.

Copiii au nevoie de un aport adecvat de calciu pentru a crește sănătos și a-și atinge potențialul maxim. Deficitul de calciu poate duce la probleme precum rahitism, osteoporoză în stadiu incipient și crampe musculare.

Din fericire, există o mulțime de alimente bogate în calciu care pot fi incluse cu ușurință în dieta copiilor. Iată 10 dintre ele!

1. Produse lactate

Laptele, iaurtul și brânza sunt alimente bogate în calciu ușor absorbabil de către organism. Alegeți variantele cu conținut scăzut de grăsimi pentru a reduce aportul de grăsimi saturate.

Citește și: TOP 10 fructe bogate în vitamina C. Nu trebuie să lipsească din dieta copiilor

Alimente bogate în calciu
Tânără, bea lapte proaspăt, bogat în calciu. Imagine generată de IA/DALE-E

2. Legume cu frunze verzi

Spanacul, kale, broccoli și varza sunt bogate în calciu, dar și în alte vitamine și minerale esențiale. Pot fi consumate ca atare, adăugate în salate sau smoothie-uri.

3. Sardine

Peștele mic gras, precum sardinele, este o sursă excelentă de calciu și vitamina D, care ajută la absorbția calciului.

4. Tofu

O alternativă vegetariană bogată în calciu, tofu poate fi ușor integrată în diverse preparate culinare.

Citește și: 5 rețete simple de brioșe pentru copii. Folosești doar ingrediente sănătoase

5. Semințe

Semințele de chia, susan și mac sunt bogate în calciu, fibre și acizi grași omega-3. Pot fi presărate peste cereale, iaurt sau salate.

6. Leguminoase

Fasolea, lintea și năutul sunt surse excelente de proteine vegetale și calciu. Pot fi preparate în supe, tocănițe sau salate.

7. Fructe uscate

Smochinele, prunele uscate și caisele uscate sunt bogate în calciu, fibre și potasiu. Pot fi consumate ca gustare sau adăugate în mixuri de cereale.

8. Migdale

O sursă excelentă de calciu, magneziu și proteine sănătoase. Migdalele pot fi consumate ca gustare sau adăugate la granola sau iaurt.

9. Suc de portocale fortificat

O modalitate ușoară de a adăuga calciu în dieta copiilor este prin consumul de suc de portocale fortificat. Asigurați-vă că alegeți o variantă cu conținut scăzut de zahăr.

10. Cereale fortificate

Multe cereale pentru micul dejun sunt fortificate cu calciu și alte vitamine și minerale esențiale. Alegeți variante integrale cu conținut scăzut de zahăr.

Pe lângă includerea acestor alimente bogate în calciu în dieta copiilor, este important să se asigure și un aport adecvat de vitamina D, care ajută la absorbția calciului. Expunerea la soare, anumite alimente (pește gras, gălbenuș de ou) și suplimentele pot contribui la menținerea nivelurilor optime de vitamina D.

Este recomandat să consultați medicul pediatru pentru a stabili doza zilnică recomandată de calciu pentru copilul dumneavoastră, în funcție de vârstă și nevoi individuale.

Citește și: Cinci rețete sănătoase de înghețată pentru copii

Beneficiile suplimentare ale unui aport adecvat de calciu

  • Previne osteoporoza mai târziu în viață
  • Menține o tensiune arterială sănătoasă
  • Reduce riscul de crampe musculare
  • Ajută la reglarea greutății corporale
  • Îmbunătățește calitatea somnului.

Excesul de calciu poate fi dăunător, deci este important să nu se depășească doza zilnică recomandată. Anumite afecțiuni medicale pot afecta absorbția calciului. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți nelămuriri.