În perioada sarcinii, medicii recomandă viitoarelor mame să evite unele treburi casnice, pentru evitarea pericolelor. Iată 10 lucruri pe care nu trebuie să le faci dacă ești însărcinată!

10 Treburi Casnice de Evitat în Sarcină

Sarcina este o perioadă specială în viața unei femei, plină de bucurie, dar și de anumite provocări. Pe lângă schimbările fizice și emoționale, gravidele se confruntă și cu o serie de restricții în ceea ce privește activitățile fizice. De aceea, este important ca femeile însărcinate să evite anumite treburi casnice care le pot pune în pericol sănătatea lor și a bebelușului.

Iată 10 treburi casnice pe care ar fi bine să le evitați în sarcină!

1. Ridicarea obiectelor grele

Ridicarea greutăților poate pune presiune pe coloana vertebrală și poate duce la dureri de spate, risc crescut de avort spontan sau naștere prematură. Evitați ridicarea obiectelor care depășesc 10 kg.

Citește și: Căderea părului în sarcină: cauze și metode de prevenire

Treburi casnice de evitat în timpul sarcinii
Femeie însărcinată, evită ridicarea cutiilor. Imagine generată de IA/DALE-E

2. Curățarea cu substanțe chimice

Multe produse de curățare conțin substanțe chimice care pot fi toxice pentru tine și bebelușul tău. Expunerea la vapori de la aceste produse poate cauza iritații respiratorii și probleme de sănătate.

Optează pentru produse de curățare ecologice sau prepară soluții naturale folosind ingrediente precum oțetul și bicarbonatul de sodiu.

3. Vopsirea

Vopseaua și diluantul pot conține substanțe chimice dăunătoare bebelușului. Evitați vopsirea pereților sau a altor obiecte din casă.

4. Grădinăritul

Pesticidele și îngrășămintele chimice pot fi periculoase pentru bebeluș. Evitați grădinăritul dacă nu puteți purta mănuși și o mască de protecție. Rugați pe cineva să vă ajute cu treburile din grădină sau alegeți alternative naturale pentru combaterea dăunătorilor și hrănirea plantelor.

Citește și:  De ce apar cârceii în timpul sarcinii. Află cum poți preveni crampele musculare

5. Cățărarea pe scări

Cățărarea pe scări poate fi obositoare și poate crește riscul de cădere. Evitați urcarea pe scări înalte sau folosiți un scaun pentru a vă urca și coborî în siguranță.

6. Spălarea geamurilor

Spălarea geamurilor poate fi periculoasă, deoarece implică riscul de a cădea de pe o scară sau de a folosi substanțe chimice periculoase. Rugați pe cineva să vă ajute sau alegeți o firmă de curățenie.

7. Căratul sacilor de gunoi

Căratul sacilor de gunoi grei poate pune presiune pe coloana vertebrală și poate duce la dureri de spate. Rugați pe cineva să vă ajute sau folosiți saci de gunoi mai mici.

8. Tăierea gazonului

Tăierea gazonului poate fi obositoare și poate expune la praf și substanțe chimice. Rugați pe cineva să vă ajute sau folosiți o mașină de tuns gazonul cu autopropulsie.

Citește și: Beneficiile acidului folic în sarcină: este esențial pentru dezvoltarea fătului

9. Curățarea podelelor

Fie că este vorba de aspirat, măturat sau spălat pe jos, curățarea podelelor poate implica mișcări repetate și efort fizic considerabil. Acest lucru poate duce la oboseală și dureri de spate. Încearcă să folosești un mop cu mâner lung pentru a evita aplecarea și cere ajutorul celorlalți membri ai familiei pentru aceste sarcini.

10. Aplecarea excesivă

Aplecarea frecventă și repetată poate pune presiune pe zona pelviană și pe spatele tău, crescând riscul de dureri și disconfort. În plus, echilibrul tău poate fi afectat în timpul sarcinii, ceea ce te face mai susceptibilă la căderi. Folosește un scaun sau o bancă pentru a te așeza atunci când ai nevoie să te apleci.

Este important să vă ascultați corpul și să vă odihniți suficient. Nu ezitați să cereți ajutor familiei, prietenilor sau soțului pentru a vă ușura treburile casnice. Puteți apela și la o menajeră sau la o firmă de curățenie pentru a vă ajuta cu sarcinile mai dificile.

Pe lângă evitarea treburilor casnice obositoare sau periculoase, este important să adoptați un stil de viață sănătos în timpul sarcinii. Consumați o alimentație echilibrată, faceți mișcare regulată (cu acordul medicului) și dormiți suficient. Respectați controalele prenatale și urmați sfaturile medicului dumneavoastră pentru a vă asigura o sarcină sănătoasă și o naștere ușoară.