Programul „Trusou nou-născut” pentru mamele defavorizate a fost prelungit. În perioada 2024 – 2027, statul oferă 2000 de lei pentru fiecare nou-născut. Iată cine poate beneficia de acești bani!

Ce este programul „Trusou nou-născut”

Guvernul a extins programul „Trusou nou-născut”, pentru perioada 2024-2027. Prin intermediul acestui sprijin, mamele care provin din medii defavorizate beneficiază de 2000 de lei din partea statului, pentru fiecare nou-născut.

Potrivit ordonanței, banii provin din fonduri externe, nerambursabile și pot fi folosiți pentru alimente și produse/aparatură destinate administrării alimentației copilului, scutece și îmbrăcăminte, produse de cosmetică și igienă, aparatură destinată monitorizării stării de sănătate a copilului, pătuț, lenjerie, cărucior, masa de înfășat și alte lucruri pentru bebeluși.

Bugetul măsurii de sprijin pentru acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți este de119.138,40 de mii lei, echivalent a 24.000.000,00 euro, cu sursă de finanțare Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, în conformitate cu regulile de eligibilitate şi normele europene şi naţionale aplicabile.

Programul „Trusou nou-născut” pentru mamele defavorizate a fost prelungit - Imagine generată de IA/DALE-E
Programul „Trusou nou-născut” pentru mamele defavorizate a fost prelungit – Imagine generată de IA/DALE-E

Cine beneficiază de 2000 de lei

Statul acordă sprijinul de 2000 de lei, la nașterea unui copil, pentru următoarele categorii:

  • Mamele cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune;
  • Mamele cu dizabilități;
  • Mamele aflate temporar în situaţii critice de viață, respectiv sunt victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente,
  • Mame care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate sau aflate în alte situații de risc, stabilite printr-o ancheta socială sau pe baza unui referat de anchetă socială întocmit de autoritățile din domeniul asistenței sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terț;
  • Mamele care nu dețin acte de identitate şi care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;
  • Mamele minore care nasc începând cu anul 2024;
  • Mamele care nasc începând cu anul 2024, cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zone de conflict.

Citește și: Cinci întrebări legate de naștere pe care orice mamă și le pune

 

Cum poți solicita sprijinul „Trusou nou-născut”

Sprijinul de la stat, pentru mamele din medii defavorizate trebuie solicitat în maxim 90 de zile de la nașterea copilului. Pentru a beneficia de ajutorul de 2.000 de lei, trebuie să prezinte următoarele documente:

  • Cerere de acordare trusou nou născut și informare prelucrarea datelor cu caracter personal;
  • Actul de identitate al solicitantului, în original;
  • Actul de identitate al celuilalt părinte, în original;
  • Certificatul de naștere pentru copil;
  • Bilet de ieșire din spital sau certificat constatator al născutului viu;
  • Documentul medical prin care se atestă recomandarea nașterii sau transferul către altă maternitate eliberat de medicul specialist.

De menționat este faptul că pentru fiecare copil născuți din sarcini gemelare, tripleți etc, se vor întocmi cereri separate, la care se vor atașa documente justificative.