Primele semne ale unei sarcini

Cum îți dai seama că ești însărcinată: primele semne

Află care sunt primele semne ale sarcinii și ce modificări apar. Este important să mergi la medic, pentru un consult specializat.

Cum îți dai seama că ești însărcinată?

Sarcina este una dintre cele mai transformatoare experiențe în viața unei femei, iar confirmarea acesteia vine adesea cu un amestec de emoții și întrebări. Indiferent dacă este prima dată sau nu, recunoașterea semnelor și simptomelor timpurii ale sarcinii poate fi un proces confuz și plin de incertitudini.

Corpul tău trece prin numeroase transformări, iar unele semnale pot fi subtile sau ușor de confundat cu alte afecțiuni. Primul indiciu este adesea întârzierea menstruației.

Citește și: Care sunt schimbările pielii în timpul sarcinii: de la modificări hormonale la vergeturi

Primele semne ale sarcinii
O mamă, află că este însărcinată. Imagine generată de IA/DALE-E

Alte semne timpurii pot include:

  • Greață și vărsături: Simptomele numite și „greturi matinale”, pot apărea oricând pe parcursul zilei și pot începe la aproximativ 3 săptămâni de la concepție.
  • Modificările hormonale pot face ca sânii să devină mai sensibili, dureroși sau să se simtă plini încă din primele săptămâni de sarcină.
  • Creșterea nivelului de progesteron poate duce la o stare de oboseală accentuată.
  • Vei simți nevoia să mergi mai des la toaletă, mai ales noaptea.
  • Pofte neașteptate sau aversiuni alimentare pot apărea din cauza modificărilor hormonale.
  • Anumite mirosuri pot deveni neplăcute sau chiar pot declanșa greață.
  • O sângerare ușoară, numită sângerare de implantare, poate apărea la aproximativ 10-14 zile de la concepție.
  • Durerile lombare pot apărea devreme în sarcină din cauza modificărilor hormonale și posturale.

Citește și: De ce apar cârceii în timpul sarcinii. Află cum poți preveni crampele musculare

Este important de reținut că nu toate femeile experimentează toate aceste simptome și că intensitatea lor poate varia. De asemenea, unele dintre ele pot fi similare cu cele ale altor afecțiuni.

Singura modalitate sigură de a confirma o sarcină este un test de sarcină. Acesta poate fi efectuat acasă și oferă un rezultat cu o acuratețe ridicată (peste 99%) din prima zi de întârziere a menstruației.

Dacă suspectezi că ești însărcinată, cel mai bine este să faci un test de sarcină și să programezi o vizită la medicul ginecolog. Confirmarea sarcinii va permite medicului să evalueze starea ta de sănătate și a fătului.

Citește și: Cum să gestionezi kilogramele acumulate în sarcină: Sfaturi esențiale

Când trebuie să mergi la medic, dacă crezi că ești însărcinată

Este recomandat să mergi la medic imediat ce suspectezi că ești însărcinată. Confirmarea sarcinii printr-un test de sarcină și un consult medical precoce sunt esențiale pentru a te asigura de o sarcină sănătoasă și pentru a beneficia de îngrijire prenatală adecvată.

Iată câteva motive pentru care este important să mergi la medic cât mai curând posibil:

Medicul poate confirma sarcina printr-un examen clinic, un test de sarcină din sânge sau o ecografie. De asemenea, va evalua starea ta generală de sănătate, va identifica eventuali factori de risc și va recomanda teste prenatale specifice.

Stabilirea datei estimate a nașterii este importantă pentru planificarea îngrijirii prenatale și a nașterii.

Medicul îți va oferi informații și sfaturi cu privire la alimentație, exerciții fizice, suplimente prenatale și alte aspecte importante pentru o sarcină sănătoasă.

Consultațiile prenatale permit depistarea precoce a eventualelor complicații ale sarcinii, cum ar fi diabetul gestational, hipertensiunea arterială sau preeclampsia.

În general, este recomandat ca prima vizită să aibă loc:

  • Până la 8 săptămâni de sarcină: pentru femeile cu un ciclu menstrual regulat
  • Până la 12 săptămâni de sarcină: pentru femeile cu un ciclu menstrual neregulat sau care nu cunosc data ultimei menstruații