Scaunul auto este esențial pentru copil, deoarece îi oferă siguranță atunci când călătorim cu mașina. Iată câteva sfaturi utile, care te pot ajuta să îl alegi pe cel mai potrivit pentru copilul tău.

Cum alegem scaunul auto potrivit pentru copil

Alegerea scaunului auto potrivit pentru copil este o decizie crucială pentru siguranța lui în timpul călătoriilor cu mașina. Pe piață există o gamă largă de modele, iar alegerea corectă poate fi o provocare pentru părinți.

Tipuri de scaune auto

Scaunele auto se clasifică în funcție de vârsta și greutatea copilului:

Scaune auto pentru bebeluși (0-13 kg): cunoscute și sub numele de scoici, sunt destinate nou-născuților și bebelușilor de până la 1 an. Oferă o poziție culcată sau ușor înclinată, esențială pentru dezvoltarea coloanei vertebrale a bebelușului.

Citește și: 10 locuri de vizitat în București cu copiii. Iată ce poți face vara aceasta în Capitală

Scaune auto pentru copii mici (9-25 kg): pot fi orientate spre spate sau spre direcția de mers. Modelele orientate spre spate oferă cea mai bună protecție în caz de accident, fiind recomandate pe cât mai mult timp posibil.

Scaune auto pentru copii (15-36 kg): se montează cu fața spre direcția de mers și permit reglarea spătarului și a tetierei. Unele modele pot fi transformate în scaune înălțătoare.

Scaune înălțătoare (25-36 kg): sunt destinate copiilor care au depășit greutatea de 15 kg și au o înălțime de cel puțin 100 cm. Se utilizează cu centura de siguranță a mașinii.

Citește și: Cum previi insolația la copii? Vezi care sunt principalele simptome ale afecțiunii

Alegerea scaunului auto
Copil în scaun auto. Imagine generată de IA/DALE-E

Sfaturi pentru alegerea unui scaun auto

Alegeți un scaun auto compatibil cu vârsta și greutatea copilului dumneavoastră. Nu folosiți niciodată un scaun auto prea mic sau prea mare. Verificați dacă scaunul auto este compatibil cu modelul dumneavoastră de mașină. Asigurați-vă că aveți suficiente puncte de ancorare Isofix sau centuri de siguranță pentru a instala scaunul corect.

Este important să optați pentru un scaun auto care are teste de impact independente de la organisme de renume, precum ADAC sau i-Size. Alegeți un model cu sistem de protecție laterală și centuri de siguranță cu prindere în 5 puncte.

Scaunul auto trebuie să fie confortabil pentru copil, oferind suficient spațiu pentru a se mișca și a dormi. Alegeți un model cu materiale moi și respirabile, tapițerie detașabilă și lavabilă.

Citește și: Când ar trebui să mergi prima data cu copilul la dentist

Unele scaune auto oferă funcții suplimentare, precum sistem de rotație 360°, înclinare multi-poziție, suport lombar reglabil etc. Alegeți funcțiile care se potrivesc nevoilor dumneavoastră și ale copilului.

Este recomandat să solicitați sfatul unui specialist din magazinele specializate pentru copii pentru a vă ajuta să alegeți scaunul auto potrivit.

Înainte de a cumpăra scaunul, instalați-l în mașină și verificați dacă se potrivește corect. Așezați copilul în scaun pentru a vă asigura că este confortabil și că are suficient spațiu.
Nu cumpărați scaune auto second-han, deoarece pot fi deteriorate în urma accidentelor, chiar dacă nu sunt vizibile daune. Este recomandat să achiziționați un scaun auto nou pentru a vă asigura de siguranța maximă a copilului.