Candidat la Evaluarea Națională din 2024

Subiecte Matematică 2024 pentru Evaluare Națională: Ce au primit elevii de clasa a 8-a

Evaluarea Națională 2024 se desfășoară în perioada 25 – 28 iunie. Află ce subiecte au avut de rezolvat elevii astăzi, la matematică. Vezi când se afișează rezultatele finale.

UPDATE ora 11:00. Subiectele se regăsesc pe site-ul stirilekanald.ro

Subiecte Evaluare Națională matematică 2024

Elevii care au terminat clasa a VIII-a s-au întors astăzi în sălile de examen, pentru proba scrisă la matematică, din cadrul Evaluării Naționale.

Potrivit Ministerului Educației, subiectele și baremul de corectare vor fi publicate pe site-ul subiecte.edu.ro, la ora 15:00.

Pe data de 28 iunie, va avea loc proba scrisă la Limba maternă, pentru elevii care aparțin minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă.

Pe data de 3 iulie se vor afișa primele rezultate de la Evaluarea Națională din acest an, până în ora 14:00. Candidații nemulțumiți de notele obținute, pot depune contestații pe 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00).

Rezultatele finale ale examenului se vor afișa pe data de 9 iulie, după soluționarea contestațiilor.

Citește și: Câte vacanțe au elevii în anul școlar 2024 – 2025. Vezi calendarul complet al cursurilor

Elevi la Evaluarea Națională
Elevi în curtea școlii. Imagine generată de IA/DALE-E

Regulament Evaluare Națională 2024

Conform Ministerului Educației, accesul elevilor în unitățile de învățământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30. Aceștia trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră. Pentru executarea schemelor și a desenelor se poate folosi și creion negru.

Probele încep la ora 9:00, când elevii vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne.

Durata de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare.

Elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare pot beneficia de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore.

Citește și: Importanța cititului în dezvoltarea intelectuală a copiilor

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Elevii nu au acces cu telefoane mobile și instrumente electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

În plus, este interzisă introducerea următoarelor obiecte: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea. Candidații au obligația de a lăsa lucrurile personale în sala de depozitare stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen.

Cei care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi acceptați în examen. Probele sunt monitorizate audio-video.

Citește și: Admitere liceu 2024: Află când au loc înscrierile

Cum se calculează media de admitere la liceu

Media anilor de gimnaziu a fost eliminata din formula mediei pentru admiterea la liceu, încă din 2023. Astfel, ierarhizarea candidaților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională.

Media de admitere la liceu este stabilită de rezultatele obținute la Evaluarea Națională 2024. Nota pentru înscrierea în clasa a IX-a o reprezintă media generală la evaluarea națională, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.