Iată câteva sfaturi utile pentru prevenirea infecției cu Salmonella. Este indicat să evitați anumite alimente și să contactați medicul în cazul în care apar simptome specifice acestei afecțiuni.
Prevenirea infecției cu Salmonella
Salmonella este o bacterie care poate provoca o boală diareică numită salmoneloză. Simptomele salmonelozei includ scaune dese, febră, greață și vărsături. Deși majoritatea cazurilor de salmoneloză nu sunt grave, pot fi periculoase pentru copiii mici, persoanele în vârstă și cei cu sistemul imunitar slăbit.
Din fericire, există multe lucruri pe care le pot face părinții pentru a-și proteja copiii de infecția cu Salmonella. Iată 10 sfaturi utile:
1. Spălați-vă bine mâinile
Acest lucru este esențial pentru a preveni răspândirea bacteriilor. Spălați-vă mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde după ce folosiți toaleta, după ce schimbați scutecele copilului, înainte de a mânca și după ce manipulați animale.
Citește și: Dureri de stomac la copii: când trebuie să mergi la doctor
2. Gătiți bine carnea
Carnea de pasăre, vită și porc trebuie gătită la o temperatură internă sigură pentru a ucide bacteriile Salmonella. Folosiți un termometru pentru carne pentru a vă asigura că este gătită complet.
3. Evitați carnea crudă sau insuficient gătită
Nu dați copiilor carne crudă sau care nu este gătită suficient, cum ar fi cârnați nefierți, chiftele crude.
4. Spălați bine fructele și legumele
Chiar dacă fructele și legumele preambalate sunt pre-spălate, este totuși important să le spălați din nou acasă sub apă curgătoare rece.
Citește și: Ce este și cum se manifestă intoleranța la lactoză: cauze și simptome
5. Atenție la produsele lactate
Nu dați copiilor lapte nepasteurizat sau produse lactate nepasteurizate. Pasteurizarea ucide bacteriile Salmonella.
6. Evitați contactul cu animalele bolnave
Animalele, inclusiv animalele de companie, pot transporta bacterii Salmonella. Nu permiteți copiilor să se joace cu animale bolnave și spălați-vă bine mâinile după ce ați atins animale.
7. Curățați și dezinfectați suprafețele
Curățați și dezinfectați frecvent suprafețele pe care le ating copiii, cum ar fi blaturile, tăietorii și jucăriile.
Citește și: Simptome și tratament enterocolită copii: Tot ce trebuie să știi
8. Evitați consumul de ouă crude
Ouăle crude sau insuficient gătite pot conține bacterii Salmonella. Este indicat să le consumăm doar dacă sunt gătite bine. În plus, pentru a reduce riscul de înmulțire a bacteriilor, ouăle pot fi păstrate în frigider.
9. Educați-vă copiii despre igiena mâinilor
Învățați-vă copiii cum să-și spele bine mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde.
10. Simptomele infecției cu Salmonella
Fiți atenți la semnele și simptomele infecției cu Salmonella. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți diaree, febră, greață sau vărsături, solicitați imediat asistență medicală.