Exerciții fizice recomandate în sarcină: Menținerea unui stil de viață activ în timpul sarcinii este benefică atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.
Exercițiile fizice regulate au un rol esențial. Iată ce poți face în perioada sarcinii!
Exercițiile fizice sunt esențiale în perioada sarcinii
De-a lungul timpului, s-a demonstrat că un stil de viață sănătos, bazat pe sport și o dietă echilibrată, aduce multe avantaje, chiar și viitoarelor mămici.
Unele femei evită mișcarea și efortul, în perioada sarcinii, de teama unor complicații, însă trebuie să știe că există și exerciții recomandate gravidelor.
Creșterea în greutate în timpul sarcinii este normală, dar este important să o faci într-un mod sănătos. Exercițiile fizice te pot ajuta să eviți un număr mare de kilograme, care poate duce la complicații în timpul sarcinii și al nașterii.
Exercițiile fizice pot elibera endorfine, care au un efect de ameliorare a stării de spirit. De asemenea, te pot ajuta să dormi mai bine și să reduci stresul, pot crește nivelul de energie și te pot face să te simți mai puțin obosită.
Mai mult decât atât, exercițiile fizice pot ajuta la întărirea mușchilor care vor fi folosiți în timpul travaliului și al nașterii și pot ajuta să fii mai rezistentă și să ai mai multă energie pentru a face față nașterii.
Exercițiile fizice pot reduce riscul de a dezvolta anumite complicații ale sarcinii, cum ar fi diabetul gestațional, preeclampsia și durerile de spate.
Ce tipuri de exerciții fizice sunt recomandate în sarcină
Cele mai multe tipuri de exerciții fizice sunt sigure în timpul sarcinii, atâta timp cât sunt făcute cu moderație și atenție.
Mersul pe jos este o modalitate excelentă de a face mișcare și de a te menține activă.
Înotul este o activitate cu impact redus care este blândă pentru articulații. De asemenea, este o modalitate excelentă de a te răcori în zilele fierbinți.
Yoga prenatală este o clasă concepută special pentru femeile însărcinate, pentru a le ajuta să-și îmbunătățească flexibilitatea, forța și echilibrul.
Citește și Prima vacanță cu bebelușul tău: Sfaturi pentru a-l ține ocupat în avion
Majoritatea experților recomandă ca femeile însărcinate să facă cel puțin 30 de minute de exerciții fizice moderate, de cel puțin cinci ori pe săptămână.
Când sunt interzise exercițiile fizice dacă ești însărcinată
Deși sportul aduce o mulțime de beneficii, femeile însărcinate trebuie să evite exercițiile fizice dacă se confruntă cu oricare dintre următoarele afecțiuni:
- Sângerare
- Durere abdominală severă
- Dificultăți de respirație
- Amețeli sau leșin
- Durere toracică
Sfaturi utile pentru viitoarele mămici
Femeile însărcinate, care aleg să facă sport, trebuie să țină cont de următoarele:
- Consumul de lichide este esențial înainte, în timpul și după exerciții.
- Evitați exercițiile fizice în vremea caldă și umedă.
- Alegeți haine lejere și încălțăminte confortabilă, pentru antrenamente.
- Pe măsură ce sarcina avansează, este posibil să fie nevoie să reduceți intensitatea exercițiilor.