Una dintre cele mai renumite investigații neinvazive, Testul Panorama, poate evalua riscul apariției unor anomalii genetice la bebeluși, încă din primele săptămâni ale sarcinii. Iată când este recomandat!

Ce este Testul Panorama

Testul Panorama, cunoscut și sub numele de test ADN prenatal neinvaziv (NIPT), este o analiză de sânge care poate detecta anumite anomalii cromozomiale la făt.

Este o procedură neinvazivă, ceea ce înseamnă că nu implică nicio intervenție chirurgicală sau risc pentru mamă sau bebeluș.

Testul Panorama este recomandat în mod obișnuit femeilor însărcinate care au un risc crescut de a avea un copil cu o anomalie cromozomială. Acest risc poate fi crescut din cauza vârstei mamei, a istoricului familial de anomalii cromozomiale sau a rezultatelor anterioare ale testelor prenatale.

Cu toate acestea, testul nu este indicat femeilor cu sarcină multiplă, celor care au utilizat ovule de la donatoare sau celor care au efectuat un transplant medular.

Ce poate detecta testul Panorama?

Testul Panorama se realizează printr-o simplă prelevare de sânge de la mamă. Proba de sânge este apoi trimisă la un laborator pentru a fi analizată. Rezultatele testului sunt de obicei disponibile în termen de 1-2 săptămâni.

Mamele care aleg să facă acest test pot detecta următoarele anomalii cromozomiale:

  • Trisomia 21 (sindromul Down)
  • Trisomia 18 (sindromul Edwards)
  • Trisomia 13 (sindromul Patau)
  • Sindromul Turner (monosomia X)
  • Sindromul XYY
  • Sindromul XXY (sindromul Klinefelter)

Rezultatele testului Panorama

Un rezultat negativ al testului Panorama înseamnă că este puțin probabil ca fătul să aibă una dintre anomaliile cromozomiale testate. Cu toate acestea, un rezultat negativ nu exclude complet posibilitatea unei anomalii cromozomiale.

femeie insarcinata
Testul Panorama, cunoscut mai este sub numele de test ADN prenatal neinvaziv (NIPT) – Imagine generată de IA/DALE-E

Un rezultat pozitiv al testului Panorama înseamnă că este posibil ca fătul să aibă una dintre anomaliile cromozomiale testate.

Citește și: Primele 3 semne care îți indică faptul că ești însărcinată

Cu toate acestea, un rezultat pozitiv nu este o confirmare a unei anomalii cromozomiale. Este important să se facă teste suplimentare pentru a confirma diagnosticul.

Testul Panorama este o procedură sigură și cu risc scăzut. Există un mic risc de rezultate fals pozitive sau fals negative. De asemenea, este posibil ca o cantitate foarte mica de sânge matern să se amestece accidental cu sângele fetal în timpul testului, ceea ce poate duce la un rezultat incorect.

Femeile însărcinate care se gândesc să ia în considerare testul Panorama, ar trebui să discute cu medical specialist despre riscurile și beneficiile testului.

Mai mult decât atât, este important ca viitoarele mame să înțeleagă ce înseamnă rezultatele testului și ce opțiuni au, în funcție de rezultatele testului.