diversificarea alimentara la bebelusi

Când începe diversificarea la bebeluși și ce alimente trebuie să eviți

Diversificarea alimentației bebelușului este o etapă importantă și emoționantă, atât pentru bebeluș, cât și pentru părinți. Este momentul în care micuțul începe să exploreze o lume nouă de gusturi și texturi, trecând de la laptele matern sau formula de lapte praf la alimente solide. Iată când este recomandată diversificarea!

Când începe diversificarea alimentației la bebeluși

În primele luni de viață, bebelușul are nevoie doar de laptele matern sau formula. Majoritatea specialiștilor recomandă ca diversificarea să înceapă de la 6 luni, dacă cel mic este pregătit.

În unele cazuri, diversificarea este adoptată între 4 – 7 luni. Pentru a afla de la ce vârstă putem oferi alte alimente copiilor născuți prematural, trebuie să ținem cont de vârstă.

De exemplu, dacă cel mic a venit pe lume după 7 luni de sarcină, vârsta corectată, potrivită pentru diversificare este de 8 luni (2 luni rămase din perioada sarcinii + 6 luni).
Există și câteva semne, care ne arată că bebelușul este pregătit pentru diversificare. În primul rând, acesta trebuie să își controleze bine capul și să stea în șezut, pe scaun.

De asemenea, trebuie să își coordoneze mâinile, ochii și gura, astfel încât să poată privi mâncarea, să o analizeze, să simtă textura și să o guste singur, dar și să înghită.
Dacă bebelușul are interes pentru mâncare și deschide gura când i se oferă o linguriță, atunci mama poate începe diversificarea.

În plus, dacă crescut în greutate cel puțin 500 de grame în ultimele 2 luni, arată că poate consuma și alte alimente.

Alimente recomandate la începutul diversificării

La începutul diversificării, specialiștii recomandă să alegi legume pasate, gătite la aburi sau fierte, cum ar fi cartof dulce, dovlecel, morcov, broccoli, conopidă.

Este indicat să oferi celui mic un singur aliment în prima zi, apoi să adaugi treptat câte unul, pentru a observa dacă apar reacții alergice.

copil care mananca
La începutul diversificării, specialiștii recomandă să alegi legume pasate, gătite la aburi sau fierte – Imagine generată de AI

Fructele pot fi introduse sub formă de piureuri pasate sau tăiate în bucăți mici. Printre cele mai recomandate în primul an de viață, se numără: mere, banane, pere, avocado, piersici.

Cerealele fortificate cu fier pot fi introduse sub formă de terci, amestecate cu lapte matern sau formulă de lapte praf.

Este foarte important ca bebelușul să consume apă, odată cu începerea diversificării. Pentru o digestive echilibrată, dar și pentru multe alte beneficii, apa nu trebuie să lipsească de pe masa celui mic.

Alimente de evitat la începutul diversificării

Miere: Mierea nu este recomandată înainte de 1 an de viață, din cauza riscului de botulism infantil.• Lapte de vacă: Laptele de vacă nu trebuie introdus înainte de 1 an de viață, deoarece poate provoca alergii sau probleme digestive.
Sucuri: Sucurile de fructe nu sunt recomandate pentru bebeluși, deoarece conțin mult zahăr și puține nutrienți.
Alimente solide necorespunzătoare: Alimentele tari, lipicioase sau greu de mestecat pot prezenta risc de sufocare.
Alimente alergene: Este important să monitorizezi reacția bebelușului la alimentele noi, pentru a depista eventuale alergii. Printre cele mai cunoscute alimente alergene se numără arahide, ouă de găină, gluten și pește.

Citește și Cine sunt eu? Dezvoltarea identității copiilor

Sfaturi utile pentru diversificarea celui mic

La începutul diversificării, mamele trebuie să ofere bebelușului un singur aliment nou la 3-5 zile. Așa se pot observa eventualele reacții alergice.

Este important ca mama să fie atentă la textura mâncării. Treptat, va trece de la un piure fin, la unul obținut cu furculița.

Bebelușul încearcă să exploreze mâncarea, astfel că este indicat ca mama să îl lase să se joace și să guste cu mâna.

Diversificarea poate fi un proces lent și cu multe bătăi de cap, dar este important ca părinții să aibă răbdare cu bebelușul.