Sarcina toxică, cunoscută și sub numele de hyperemesis gravidarum, este asociată cu o formă severă de greață matinală care apare în cele 9 luni. Spre deosebire de grețurile matinale obișnuite, care afectează aproximativ 80% dintre femei, sarcina toxică este caracterizată de greață și vărsături intense și frecvente, care pot duce la deshidratare, malnutriție și chiar probleme de sănătate pentru mamă și bebeluș.
Cum să recunoști sarcina toxică
Simptomele sarcinii toxice includ:
- Greață și vărsături severe care apar de obicei în primele șase săptămâni de sarcină și pot persista pe toată durata sarcinii
- Deshidratare, caracterizată prin sete excesivă, gură uscată, urinare redusă și amețeli
- Pierderea în greutate de 5% sau mai mult
- Scăderea nivelului de electroliți din sânge
- Cetoză, o stare metabolică, cauzată de descompunerea grăsimilor pentru energie
- Oboseală extremă
- Dureri de cap
- Leșin.
Cauzele sarcinii toxice
Cauzele sarcinii toxice nu sunt complet înțelese, dar se crede că sunt legate de o combinație de factori, inclusiv:
- Creșterea nivelului de estrogen și hCG (gonadotropină corionică umană) în timpul sarcinii este considerată a fi un factor major contribuabil.
- Predispoziția genetică poate juca un rol în apariția sarcinii toxice.
- Stresul, anxietatea și depresia pot agrava simptomele.
- Anumite mirosuri pot declanșa greață și vărsături la femeile cu sarcină toxică.
Citește și: Cum poți ameliora simptomele de greață și amețeală, de la începutul sarcinii
Sfaturi utile pentru gestionarea sarcinii toxice
- Identificați și evitați alimentele, mirosurile sau alte elemente care vă provoacă greață.
- Beți frecvent lichide clare: Apă, apă cu gheață, ceai de ghimbir diluat, suc de lămâie diluat. Evitați băuturile carbogazoase și cofeina.
- Mâncați fructe și legume bogate în apă: Pepene verde, castraveți, roșii, banane.
- Mâncați mese mici și frecvente și evitați produse care pot declanșa greață. Alegeți alimente bogate în carbohidrați complexi și proteine slabe: Pâine integrală, paste integrale, orez brun, carne slabă, pește, tofu, linte, fasole.
- Consumați alimente bogate în ghimbir: Biscuiți cu ghimbir, ceai de ghimbir, ghimbir proaspăt ras. Evitați-le pe cele grase, picante sau acide, deoarece pot agrava greața.
Citește și: TOP 10 pofte ciudate în sarcină: gustul de săpun se numără printre ele
- Mâncați alimente reci sau la temperatura camerei: Alimentele fierbinți pot avea un miros mai puternic, care poate declanșa greață.
- Odihniți-vă suficient: Oboseala poate agrava greața. Majoritatea femeilor însărcinate au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte.
- Practicați tehnici de relaxare: Yoga, meditație, respirație profundă.
- Ascultați muzică.
- Faceți o baie caldă.
- Petreceți timp în natură.
- Vorbiți cu familia și prietenii despre cum vă simțiți.
Este important să solicitați imediat asistență medicală dacă aveți simptome severe de sarcină toxică, cum ar fi vărsături persistente, deshidratare severă sau scădere ponderală semnificativă