Elevi în sala de examen

Cele mai amuzante perle de la Evaluarea Națională 2024

Elevii care au terminat clasa a VIII – a au susținut Evaluarea Națională 2024 în perioada 25 – 28 iunie. Iată câteva dintre cele mai amuzante perle ale candidaților din acest an.

Perle de la Evaluarea Națională 2024

Evaluarea Națională 2024, a avut loc în zilele 25 – 28 iunie. Deși nu au fost afișate rezultatele, au apărut deja câteva perle amuzante, ale elevilor. Iată cele mai amuzante dintre ele!

„Cireșarii erau persoanele care acum, în iunie, și pââână în august, culegeau muuulte cireșe. Apoi le numărau: una, două, trei și tot așa. Șeful cireșarilor era numit cireșar-șef. Ce frumoasă era viața de cireșar!”.

„Pot asocia cartea „Cireșarii” cu Biblia, lectura mea suplimentară. Sunt personaje multe, frumoase și copii în amândouă. Printre care, Isus”.

„Figură de stil: aripa moale. Nu știm de ce e moale, poate nu e moale, dar așa i s-a părut drăguț autorului”.

„Cireșarii sunt Indiana Jones și Arca Secretelor, doar că români. Și eu ador cireșele! E trăsătura personală care mă apropie de personaj”.

„O figură de stil este fâlfâitul. Pentru că e un stil anume de a se deplasa, fâlfâind unde ai nevoie în ziua aceea”.

„Foc este verb. Vine de la ”dai foc”, deci modul prezent”.

„Unul dintre personaje se numea Tic. La fel ca în Tic Tac!”.

Citește și: Când se afișează rezultatele la Evaluare Națională 2024?

Elevi la examen
Elevi la examen. Imagine generată de IA/DALE-E

Când se afișează rezultatele finale de la Evaluarea Națională

Pe data de 3 iulie 2024 se vor afișa primele rezultate de la Evaluarea Națională, până în ora 14:00. Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației, elevii nemulțumiți de notele obținute, pot depune contestații în aceeași zi, de la 16:00 la 19:00, dar și pe 4 iulie, între ora 08:00 – ora 12:00.

Rezultatele finale ale examenului se vor afișa pe data de 9 iulie, după soluționarea contestațiilor. Nota pentru înscrierea în clasa a IX-a o reprezintă media generală la evaluarea națională, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

Citește și: Când se termină vacanța de vară din 2024? Vezi structura anului școlar 2024-2025

Când are loc înscrierea la liceu în 2024

Prima sesiune de înscriere la liceu începe la data de 11 iulie. Elevii vor completa fișele împreună cu părinții, sub supravegherea diriginților, în intervalele 11-12 și 15-22 iulie 2024.

Fișele de înscriere vor fi adăugate în baza de date computerizată, în zilele 11-12 și 15-19 iulie. Tot atunci, elevii vor verifica împreună cu părinții, corectitudinea listei și corectează în caz de greșeală.

Pe data de 23 iulie se vor corecta erorile și se va confirma încheierea modificărilor în aplicația informatică centralizată. Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal se va face în următoarea zi. Tot pe 24 iulie se va afișa în unitățile de învățământ gimnazial lista cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București.

Citește și: Câte vacanțe au elevii în anul școlar 2024 – 2025. Vezi calendarul complet al cursurilor

În perioada 25 – 30 iulie 2024, elevii trebuie să depună dosarele de înscriere la școlile la care au fost repartizați.

Pe data de 30 iulie va avea loc transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.