Quinoa oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate, fiind o completare excelentă pentru dieta copiilor de toate vârstele. Aceasta este în mod natural lipsită de gluten, o opțiune sigură și hrănitoare pentru copiii cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten. Quinoa este o sursă completă de proteine, oferind toți aminoacizii esențiali de care au nevoie copiii pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă.

Beneficiile consumului de quinoa pentru copii

Unul dintre principalele beneficii ale consumului de quinoa pentru copii este aportul său bogat de nutrienți esențiali pentru creșterea și dezvoltarea lor. Quinoa este o sursă excelentă de proteine complete, conținând toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care organismul nu îi poate produce singur. De asemenea, este bogată în fibre, fier, magneziu, fosfor, zinc și vitamine din complexul B, toate fiind esențiale pentru o varietate de funcții corporale.

Quinoa este o sursă vegetală rară de proteine complete, oferind toți aminoacizii esențiali necesari dezvoltării musculare și a țesuturilor la copii.Fibre: Conținutul ridicat de fibre din quinoa ajută la reglarea digestiei, previne constipația și promovează un sentiment de sațietate, contribuind la un control sănătos al greutății.

Citește și: Cinci rețete sănătoase de înghețată pentru copii

Fierul este esențial pentru transportul oxigenului în organism și pentru prevenirea anemiei. Deficitul de fier poate afecta negativ dezvoltarea cognitivă și motrică a copiilor.

Magneziul joacă un rol important în funcția musculară și nervoasă, contribuind la reglarea glicemiei și la menținerea sănătății osoase.Fosfor: Fosforul este esențial pentru dezvoltarea oaselor și dinților, precum și pentru funcția musculară și producția de energie.

Zincul este esențial pentru un sistem imunitar puternic, vindecarea rănilor și creșterea celulară.

Complexul B de vitamine este esențial pentru metabolismul energetic, funcția neurologică și producția de celule roșii sanguine.

Citește și: Trei rețete ușoare și delicioase pentru gătitul cu copilul tău

Beneficiile consumului de quinoa
Un copil, consumă quinoa la prânz. Imagine generată de IA/DALE-E

Consumul de quinoa este important pentru dezvoltarea copilului

Quinoa ajută dezvoltarea creierului și a sistemului nervos

Quinoa este bogată în colină, o vitamină esențială pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos la copii. Colina joacă un rol important în funcția de memorie, învățare și atenție. De asemenea, este importantă pentru producerea de acetilcolină, un neurotransmițător care ajută la transmiterea semnalelor între celulele nervoase.

Citește și: Beneficiile consumului semințelor de chia pentru copii. Vezi cum pot fi introduse în alimentația celui mic

Quinoa îmbunătățește digestia și sănătatea intestinală

Conținutul ridicat de fibre din quinoa contribuie la o digestie sănătoasă la copii. Fibrele ajută la adăugarea de volum scaunului, facilitând trecerea prin tractul digestiv și prevenind constipația.

De asemenea, fibrele prebiotice din quinoa hrănesc bacteriile benefice din intestin, contribuind la menținerea unui microbiom intestinal sănătos. Un microbiom intestinal sănătos este important pentru digestie, absorbția nutrienților și funcția imunitară.

Consumul de quinoa reduce riscul de boli cronice

Consumul regulat de quinoa poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice la copii, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2 și anumite tipuri de cancer. Fibrele din quinoa pot ajuta la scăderea colesterolului LDL („rău”) și la reglarea glicemiei. Antioxidanții din quinoa pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative, reducând riscul de boli cronice.