Elevi în sala de examen

BAC 2024: La ce oră se afișează subiectele și baremul la istorie

UPDATE ora 15:00 – Subiectele și baremul de corectare la Matematică și Istorie au fost publicate pe subiecte.edu.ro/2024/bacalaureat

Astăzi are loc proba obligatorie a profilului, din cadrul examenului de Bac 2024. Află când se afișează subiectele și baremul de corectare, la istorie.

Bac 2024: Subiecte și barem istorie

Elevii care au terminat clasele a XII-a și a XIII-a, cei de la seral și frecvență redusă susțin astăzi proba scrisă la matematică și la istorie de la Bacalaureat 2024, în funcție de profilul studiat.

Examenul începe la ora 9:00, imediat după distribuirea subiectelor și se termină la ora 12:00. Subiectele și baremul de corectare la istorie, din cadrul examenului de Bacalaureat 2024 se vor publica la ora 15:00, pe subiecte.edu.ro.

Pe data de 4 iulie, candidații vor susține proba la alegere a profilului și specializării. Proba scrisă la Limba și literatura maternă, va avea loc pe data de 5 iulie 2024.

Primele rezultate de la Bacalaureat 2024 vor fi comunicate pe 8 iulie, până la ora 12:00. Elevii nemulțumiți de notele obținute pot depune contestații în aceeași zi, în intervalul 12:00 – 18:00. Rezultatele finale se vor afișa pe 12 iulie.

Citește și: Cum să motivezi copilul să învețe pentru examenul de bacalaureat: Sfaturi utile pentru părinți

Verificarea subiectelor la examen
Un elev, verifică subiectele de la examen. Imagine generată de IA/DALE-E

Sfaturi utile pentru candidații la Bac 2024

  • Asigură-te că dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte pentru a te odihni corespunzător și a-ți menține concentrarea.
  • Practică tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, yoga sau respirația profundă, pentru a reduce stresul și a te menține calm.
  • Înainte de examen, asigură-te că ai toate documentele necesare: buletin de identitate, carnet de elev/student etc.
  • Asigură-te că ajungi la examen cu suficient timp de a te acomoda și a te pregăti mental.
  • Citește cu atenție instrucțiunile fiecărui subiect pentru a te asigura că înțelegi ce se cere.
  • Alocă un timp specific fiecărui subiect în funcție de dificultatea sa și de punctajul alocat.
  • Începe cu subiectele la care te simți cel mai pregătit.
  • Nu te panica dacă nu știi imediat răspunsul la o întrebare. Trece mai departe și revino la ea mai târziu.
  • Asigură-te că ai răspuns la toate subiectele și că ai verificat cu atenție lucrarea pentru a elimina greșelile de ortografie sau gramatică.
  • Cel mai important lucru este să rămâi calm și concentrat pe parcursul examenului. Fă tot posibilul să nu te descurajezi!

Citește și: Cum să îl înveți pe copil să își gestioneze timpul pentru examene

Promovarea examenului de Bacalaureat în 2023

În prima sesiune de bacalaureat din 2023 s-au înregistrat după evaluarea contestațiilor, 94.004 candidați promovați, cu 2.758 de candidați mai mult, comparativ cu rezultatele inițiale, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației.

Din 125.352 de candidați prezenți la examenul de bacalaureat (111.253 din promoția curentă + 14.099 din promoțiile anterioare) au promovat 89.555 de candidați din promoția curentă și 4.449 din promoțiile anterioare.

Citește și: Calendar Bacalaureat 2024: Află când încep probele scrise

În sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2023, doar 29,8% dintre candidați au obținut note de promovare. Au promovat examenul 9.284 de candidați (cu 780 mai mulți, față de prima afișare a rezultatelor). Dintre aceștia, 6.656 de candidați aparțin promoției curente, iar 2.628 de candidați provin din promoțiile anterioare.

Rata finală de promovare înregistrată în a doua sesiune de bacalaureat 2023, după soluționarea contestațiilor, este 32,5%.