Dezvoltarea sănătoasă a bebelușului în primul an de viață este foarte importantă. Iată câteva dintre semnele cheie, pe categorii de vârstă!
Dezvoltarea bebelușului: 0 – 3 luni
- Controlul capului și gâtului: Bebelușul își poate ține capul sus când este culcat pe burtă, își poate întoarce capul dintr-o parte în alta. În plus, își poate ridica ușor capul și pieptul când este sprijinit pe brațe.
- Dezvoltarea motorie: Bebelușul își mișcă activ brațele și picioarele, își strânge pumnii și își duce mâinile la gură.
- Simțuri și comunicare: Bebelușul își urmărește privirea cu obiecte, zâmbește ca răspuns la interacțiune, vocalizează sunete precum „ba-ba” și „ga-ga”.
- Dezvoltarea socială și emoțională. Bebelușul recunoaște vocile și fețele familiare, preferă anumite persoane mai mult decât altele și pare fericit și interesat de lumea din jurul său.
Citește și: Cinci întrebări legate de naștere pe care orice mamă și le pune
Dezvoltarea bebelușului: 4 – 6 luni
- Controlul capului și gâtului. Bebelușul își poate ține capul sus când este așezat, își poate ridica bine capul și pieptul când este culcat pe burtă și poate rula de pe spate pe burtă.
- Dezvoltarea motorie: Bebelușul își poate duce obiectele la gură, își poate apuca obiectele cu toată mâna și le poate transfera dintr-o mână în alta.
- Simțuri și comunicare. Bebelușul bâlbâiește cu sunete precum „mama” și „dada”, recunoaște numele său, se întoarce când este chemat și râde la stimulare.
- Dezvoltarea socială și emoțională: Bebelușul este mai atașat de îngrijitorii săi primari. De asemenea, este mai precaut în jurul străinilor și își exprimă o gamă largă de emoții, cum ar fi fericirea, tristețea și furia.
Dezvoltarea bebelușului: 7 – 9 luni
- Controlul capului și gâtului: Bebelușul își poate ține capul sus când stă, poate sta singur timp de câteva secunde și poate rula de pe burtă pe spate și invers.
- Dezvoltarea motorie. Bebelușul își poate apuca obiectele cu degetul mare și arătător, își poate pune singur obiectele în gură și poate lovi obiectele împreună.
- Simțuri și comunicare: Bebelușul înțelege cuvinte simple, imită sunetele și gesturile și comunică prin gesturi, cum ar fi arătarea și fluturatul din mâini.
- Dezvoltarea socială și emoțională: Bebelușul este mai independent, se joacă de-a „peek-a-boo” și se joacă, cu alte persoane.
Citește și: Ce este și cum se manifestă intoleranța la lactoză: cauze și simptome
Dezvoltarea bebelușului: 10 – 12 luni
- Controlul: Bebelușul se poate așeza singur, poate sta singur timp mai lung și poate face primii pași sprijinit de mobilă.
- Dezvoltarea motorie: Bebelușul își poate apuca obiectele cu penseta (degetul mare și arătătorul). Poate bea dintr-o cană cu ajutor și poate mânca singur cu degetele.
- Simțuri și comunicare: Bebelușul spune primele sale cuvinte, urmează instrucțiuni simple și înțelege concepte simple precum „nu” și „pa pa”.
- Dezvoltarea bebelușului socială și emoțională: Bebelușul este mai atașat de părinți. În plus, este mai independent în explorarea mediului înconjurător și își exprimă o gamă largă de emoții, inclusiv emoții complexe precum frica și rușinea.