Pâinea de casă nu doar că este mai sănătoasă și naturală decât variantele din comerț, dar îți oferă și satisfacția de a crea ceva delicios cu propriile mâini. Indiferent dacă ești începător sau experimentat în arta coacerii, vei găsi aici rețete de pâine de casă simple și rapide.
4 rețete de pâine de casă
1. Pâine simplă cu drojdie
Ingrediente:
- 500g făină albă tip 000
- 300ml apă călduță (35-40°C)
- 7g drojdie uscată
- 10g sare.
Mod de preparare
- Într-un bol, dizolvă drojdia în apa călduță. Lasă câteva minute până se activează.
- Într-un alt bol, amestecă făina cu sarea.
- Adaugă amestecul de drojdie peste făină și începe să frămânți. Poți folosi un mixer cu cârlig de frământat sau poți frământa manual timp de 10-15 minute, până obții un aluat nelipicios și elastic.
- Unge un bol cu ulei, pune aluatul în el, acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l la crescut într-un loc cald, ferit de curenți, timp de 1-2 ore sau până își dublează volumul.
- După ce a crescut, răstoarnă aluatul pe o suprafață cu făină și modelează-l în forma dorită (baghetă, pâine rotundă).
- Așază pâinea într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și las-o să mai crească încă 30 de minute.
- Încălzește cuptorul la 220°C. Înainte de a introduce pâinea în cuptor, pulverizează cu apă pentru o crustă mai crocantă.
- Coace pâinea timp de 25-30 de minute, sau până când bate la ciocănire și scoate un sunet gol.
Citește și: 3 Rețete de plăcintă cu mere: Desertul perfect pentru orice ocazie
2. Pâine integrală cu semințe
Ingrediente
- 300g făină albă
- 200g făină integrală
- 100g semințe mixte (dovleac, in, susan)
- 300ml apă călduță
- 7g drojdie uscată
- 10g sare.
Mod de preparare
- Dizolvă drojdia în apa călduță. Lasă câteva minute până se activează.
- Într-un alt bol, amestecă făina cu sarea.
- Pune amestecul de drojdie peste făină și începe să frămânți. Apoi adaugă semințele.
- Unge un bol cu ulei, pune aluatul în el, acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l la crescut într-un loc cald, ferit de curenți, timp de 1-2 ore sau până își dublează volumul.
- După ce a crescut, răstoarnă aluatul pe o suprafață cu făină și modelează-l în forma dorită (baghetă, pâine rotundă).
- Așază pâinea într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și las-o să mai crească încă 30 de minute.
- Încălzește cuptorul la 220°C.
- Coace pâinea timp de 25-35 de minute.
Citește și: Rețetă tradițională de plăcintă cu dovleac: Gust autentic de toamnă
3. Pâine cu maia (rețetă de bază)
Ingrediente:
- 500g făină
- 100g maia
- 300ml apă
- 10g sare.
Mod de preparare
- Această rețetă necesită o maia activă. Amestecă maiaua cu o parte din apă și făină, lasă la autolize (rehidratare) timp de 30 de minute.
- Adaugă restul ingredientelor și frământă.
- Lasă la dospit în frigider peste noapte. Dimineața, scoate aluatul, modelează-l și coace pâinea timp de 30 – 40 de minute.
Citește și: Consumul alimentelor expirate: Ce riscuri implică și cum să te protejezi
4. Pâine cu cartofi
Ingrediente:
- 400g făină
- 200g cartofi fierți și pasați
- 300ml apă călduță
- 7g drojdie uscată
- 10g sare.
Mod de preparare:
- Amestecăm cartofii pasați cu apa călduță.
- Adaugă restul ingredientelor și frământă.
- Pune aluatul într-un bol, acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l la crescut într-un loc cald, ferit de curenți, timp de 1-2 ore sau până își dublează volumul.
- După ce a crescut, răstoarnă aluatul pe o suprafață cu făină și modelează-l în forma dorită (baghetă, pâine rotundă).
- Așază pâinea într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și las-o să mai crească încă 30 de minute.
- Încălzește cuptorul la 220°C. Coace pâinea aproximativ 40 de minute.