Pâinea de casă nu doar că este mai sănătoasă și naturală decât variantele din comerț, dar îți oferă și satisfacția de a crea ceva delicios cu propriile mâini. Indiferent dacă ești începător sau experimentat în arta coacerii, vei găsi aici rețete de pâine de casă simple și rapide.

4 rețete de pâine de casă

1. Pâine simplă cu drojdie

Ingrediente:

  • 500g făină albă tip 000
  • 300ml apă călduță (35-40°C)
  • 7g drojdie uscată
  • 10g sare.

Mod de preparare

  • Într-un bol, dizolvă drojdia în apa călduță. Lasă câteva minute până se activează.
  • Într-un alt bol, amestecă făina cu sarea.
  • Adaugă amestecul de drojdie peste făină și începe să frămânți. Poți folosi un mixer cu cârlig de frământat sau poți frământa manual timp de 10-15 minute, până obții un aluat nelipicios și elastic.
  • Unge un bol cu ulei, pune aluatul în el, acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l la crescut într-un loc cald, ferit de curenți, timp de 1-2 ore sau până își dublează volumul.
  • După ce a crescut, răstoarnă aluatul pe o suprafață cu făină și modelează-l în forma dorită (baghetă, pâine rotundă).
  • Așază pâinea într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și las-o să mai crească încă 30 de minute.
  • Încălzește cuptorul la 220°C. Înainte de a introduce pâinea în cuptor, pulverizează cu apă pentru o crustă mai crocantă.
  • Coace pâinea timp de 25-30 de minute, sau până când bate la ciocănire și scoate un sunet gol.

Citește și:  3 Rețete de plăcintă cu mere: Desertul perfect pentru orice ocazie

Pâine de casă
Pregătire pâine de casă. Imagine generată de IA/DALL-E

2. Pâine integrală cu semințe

Ingrediente

  • 300g făină albă
  • 200g făină integrală
  • 100g semințe mixte (dovleac, in, susan)
  • 300ml apă călduță
  • 7g drojdie uscată
  • 10g sare.

Mod de preparare

  • Dizolvă drojdia în apa călduță. Lasă câteva minute până se activează.
  • Într-un alt bol, amestecă făina cu sarea.
  • Pune amestecul de drojdie peste făină și începe să frămânți. Apoi adaugă semințele.
  • Unge un bol cu ulei, pune aluatul în el, acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l la crescut într-un loc cald, ferit de curenți, timp de 1-2 ore sau până își dublează volumul.
  • După ce a crescut, răstoarnă aluatul pe o suprafață cu făină și modelează-l în forma dorită (baghetă, pâine rotundă).
  • Așază pâinea într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și las-o să mai crească încă 30 de minute.
  • Încălzește cuptorul la 220°C.
  • Coace pâinea timp de 25-35 de minute.

Citește și: Rețetă tradițională de plăcintă cu dovleac: Gust autentic de toamnă

3. Pâine cu maia (rețetă de bază)

Ingrediente:

  • 500g făină
  • 100g maia
  • 300ml apă
  • 10g sare.

Mod de preparare

  • Această rețetă necesită o maia activă. Amestecă maiaua cu o parte din apă și făină, lasă la autolize (rehidratare) timp de 30 de minute.
  • Adaugă restul ingredientelor și frământă.
  • Lasă la dospit în frigider peste noapte. Dimineața, scoate aluatul, modelează-l și coace pâinea timp de 30 – 40 de minute.

Citește și: Consumul alimentelor expirate: Ce riscuri implică și cum să te protejezi

4. Pâine cu cartofi

Ingrediente:

  • 400g făină
  • 200g cartofi fierți și pasați
  • 300ml apă călduță
  • 7g drojdie uscată
  • 10g sare.

Mod de preparare:

  • Amestecăm cartofii pasați cu apa călduță.
  • Adaugă restul ingredientelor și frământă.
  • Pune aluatul într-un bol, acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l la crescut într-un loc cald, ferit de curenți, timp de 1-2 ore sau până își dublează volumul.
  • După ce a crescut, răstoarnă aluatul pe o suprafață cu făină și modelează-l în forma dorită (baghetă, pâine rotundă).
  • Așază pâinea într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și las-o să mai crească încă 30 de minute.
  • Încălzește cuptorul la 220°C. Coace pâinea aproximativ 40 de minute.