Vă prezentăm 10 greșeli care afectează imunitatea copiilor!

Imunitatea copiilor este un subiect de mare importanță pentru părinți, deoarece un sistem imunitar puternic îi protejează de boli și le permite să se dezvolte armonios.

10 greșeli care afectează imunitatea copiilor

Există o serie de factori care pot afecta negativ imunitatea copiilor, iar unii dintre aceștia țin de greșelile pe care le fac părinții.

1. Lipsa somnului

Somnul este esențial pentru ca organismul să se refacă și să lupte împotriva infecțiilor. Copiii care nu dorm suficient sunt mai predispuși la răceli și gripă. Se recomandă ca sugarii să doarmă 14-17 ore pe zi, copiii preșcolari 11-14 ore, iar copiii de școală 9-11 ore.

2. O alimentație nesănătoasă

O dietă bogată în alimente procesate, zahăr și grăsimi nesănătoase poate slăbi sistemul imunitar. Asigurați-vă că cei mici consumă o varietate de fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe.

3. Lipsa de mișcare

Activitatea fizică regulată stimulează sistemul imunitar și ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Copiii ar trebui să aibă cel puțin 60 de minute de activitate fizică moderată în fiecare zi.

4. Lipsa expunerii la microbi

Este important ca cei mici să fie expuși la microbi din mediul înconjurător pentru a-și dezvolta sistemul imunitar. Nu îi izolați de alte copii și nu îi supraprotejați de murdărie.

Este important ca cei mici să fie expuși la microbi din mediul înconjurător pentru a-și dezvolta sistemul imunitar
Este important ca cei mici să fie expuși la microbi din mediul înconjurător pentru a-și dezvolta sistemul imunitar – Imagine generată de IA/DALE-E

Citește și: Ce este morfologia fetală? Vezi când se realizează această procedură

5. Abuzul de antibiotice

Antibioticele sunt medicamente care distrug bacteriile, dar pot distruge și bacteriile bune din organism. Asigurați-vă că le administrați copiilor doar atunci când sunt prescrise de medic și respectați cu strictețe doza și durata tratamentului.

6. Lipsa alăptării

Laptele matern conține anticorpi care îi protejează de infecții. Se recomandă alăptarea exclusivă timp de 6 luni, urmată de alăptare complementară până la 2 ani sau mai mult.

7. Lipsa vaccinurilor

Vaccinurile îi protejează de boli grave. Asigurați-vă că cei mici sunt vaccinați conform programului recomandat de medic.

8. Igiena precară

Spălarea frecventă a mâinilor este una dintre cele mai eficiente metode de a preveni răspândirea bolilor. Învățați-i pe copii să se spele pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, mai ales după ce au fost la toaletă, după ce au jucat afară și înainte de a mânca.

Citește și: 10 Treburi casnice de evitat în sarcină: sfaturi utile pentru mame

9. Un mediu stresant

Stresul poate slăbi sistemul imunitar. Asigurați-vă că cei mici au timp pentru joacă și relaxare și creați un mediu familial calm și iubitor.

10. Expunerea la fumul de țigară

Fumul de țigară este dăunător pentru sistemul respirator al copiilor și poate slăbi sistemul imunitar. Nu fumați în preajma copiilor și evitați expunerea lor la fumul de țigară din alte medii.