Femeile însărcinate din România beneficiază de o serie de avantaje medicale, menite să le asigure o sarcină sănătoasă și o naștere sigură. Iată despre ce e vorba!
Servicii medicale gratuite pentru gravide
Femeile însărcinate şi lăuzele din România, care nu au nici un venit, beneficiază de asigurare de sănătate fără a fi nevoite să achite contribuția. Pentru aceste facilități, acestea trebuie să prezinte la casa de asigurări de sănătate copie după actul de identitate și adeverință medicală eliberată de medicul specialist.
Potrivit unui comunicat transmis de Casa de Asigurări de sănătate, toate gravidele şi lăuzele au dreptul la consultații de monitorizare a evoluției sarcinii şi lăuziei precum:
- Luarea în evidență în primul trimestru;
- Supravegherea lunar, din luna a treia până în luna a șaptea;
- Supravegherea de două ori pe lună, din luna a șaptea până în luna a noua inclusiv;
- Urmărirea lehuzei de la externarea din maternitate – la domiciliu (o consultaţie);
- Urmărirea lehuzei la patru săptămâni de la naștere (o consultaţie);
- În cadrul supravegherii gravidei se face şi promovarea alimentației exclusive la sân a copilului până la vârsta de șase luni şi continuarea acesteia până la minim 12 luni.
Mai mult decât atât, femeile însărcinate au acces la servicii acordate în ambulatoriu de specialitate precum supravegherea unei sarcini normale la gravida care deține sau nu deține documente medicale care să ateste existența în antecedentele personale patologice a rubeolei, toxoplasmozei și infecției CMV.
Viitoarele mame au acces și la un screening prenatal (S11-S19 + 6 zile) și la supravegherea sarcinii cu risc crescut (edem gestațional, hiperemeză gravidică ușoară, uter cicatriceal în trimestrul III).
Citește și: Toxoplasmoza în sarcină: simptome și tratament. Tot ce trebuie să știi despre această infecție
Analize de laborator gratuite pentru femeile însărcinate
Gravidele au dreptul la analize suplimentare de laborator precum determinarea grupului sangvin ABO și a grupului sangvin RH, anticorpi specifici anti-RH, testarea HIV și analizele anti-HAV IGM, AH HBS (screening) și anticorpi anti-HVC.
Citește și: Sarcina cu risc crescut: Investigații medicale pentru viitoarele mămici
De asemenea, în baza unui bilet de trimitere, pot beneficia gratuit de următoarele analize:
- Hemoleucogramă completă,
- determinarea grupului sangvin și Rh,
- testare HIV,
- timpul Quick și INR, APTT,
- fibrinogenemie,
- proteine serice totale,
- feritină serică,
- uree serică,
- acid uric seric,
- creatinină serică,
- bilirubină totală și directă,
- glicemie, TGP, TGO, Gama GT,
- fosfatază alcalină, sodiu, potasiu, magneziu, calciu total și ionic seric,
- examen complet de urină, dozare proteine urinare, albumina serică, HBA1c, TSH, FT4, AgHBs, VDRL sau RPR,
- proteina C reactivă, anticorpi anti HCV,
- urocultură,
- exudat faringian,
- examen Babeş-Papanicolau,
- examen microscopic nativ şi colorat din secreţii vaginale.
Servicii medicale decontate pentru o sarcină cu risc crescut
Femeile care au sarcină cu risc crescut beneficiază de următoarele servicii medicale decontate în spital, în regim de internare de zi:
Pentru edemul gestaţional, serviciile obligatorii sunt: consultaţie de specialitate, hemoleucogramă completă, creatinină serică, acid uric seric, TGP, TGO, examen complet de urină (sumar + sediment), dozare proteine urinare, proteine totale serice, ecografie obstetricală şi ginecologică.
Pentru hiperemeza gravidică ușoară, serviciile obligatorii sunt: consultaţie de specialitate, hemoleucogramă completă, sodiu seric, potasiu seric, examen complet de urină (sumar + sediment), uree serică, acid uric seric, creatinină serică, ecografie obstetricală şi ginecologică;
pentru evaluarea gravidelor cu uter cicatriceal în trimestrul III de sarcină, serviciile obligatorii sunt: consultaţie de specialitate, cardiotocografie, ecografie obstetricală şi ginecologică.
Pentru monitorizarea gravidei cu tulburări de coagulare/trombofilii ereditare şi dobândite, serviciile obligatorii sunt: consultaţii de specialitate, antitrombină III, proteină C, proteină S, dozarea hemocisteinei serice, control hemocisteină serică, factor V Leyden, anticoagulant lupic screening şi confirmare, ecografie obstetricală şi ginecologică.