Copiii care învață o limbă străină devreme dobândesc o mai bună abilitate de a vorbi, au o mai bună memorie și abilități cognitive, sunt mai deschiși către alte culturi și au mai multe oportunități în viitor. Iată la ce vârstă ar fi indicat să studieze o limbă străină!

La ce vârstă pot învăța copiii o limbă străină?

Copiii sunt ca niște bureți, absorbind informații și învățând cu o ușurință uimitoare. Acest lucru este valabil și pentru limbile străine. De fapt, studiile au arătat că nu există o vârstă „prea devreme” pentru a începe să înveți o limbă străină.

Cu toate acestea, există anumite etape ale dezvoltării copilului care sunt mai favorabile învățării limbilor străine decât altele.

Cercetătorii au identificat o perioadă critică pentru învățarea limbilor străine, care se situează aproximativ între 0 și 7 ani. În această perioadă, creierul copiilor este extrem de plastic și capabil să absoarbă cu ușurință regulile gramaticale și vocabularul unei noi limbi. De asemenea, copiii nu se tem de greșeli, ceea ce le permite să experimenteze și să învețe din greșelile lor.

Citește și: Activități și jocuri pentru dezvoltarea comportamentului social al copilului

Beneficiile învățării timpurii a unei limbi străine

Există numeroase beneficii ale învățării timpurii a unei limbi străine. Copiii care învață o limbă străină la o vârstă fragedă:

  • Dobândesc o mai bună abilitate de a vorbi limba. Copiii care încep să învețe o limbă străină la o vârstă fragedă tind să aibă o pronunție mai bună și o accent mai natural decât cei care învață limba la o vârstă mai înaintată.
  • Au o mai bună memorie și abilități cognitive. Învățarea unei limbi străine poate ajuta la îmbunătățirea memoriei, atenției și abilităților de rezolvare a problemelor copiilor.
  • Sunt mai deschiși către alte culturi. Expunerea la o altă limbă și cultură poate ajuta copiii să devină mai deschiși la minte și mai toleranți.
  • Au mai multe oportunități în viitor. Cunoașterea unei limbi străine poate oferi copiilor un avantaj semnificativ în educație și carieră.

Citește și: Strategii pentru a îmbunătăți comportamentul copilului la locul de joacă

Învățarea unei limbi străine
Copii, la ora de engleză. Imagine generată de IA/DALE-E

Cum să îi ajuți pe copii să învețe o limbă străină

Există multe modalități prin care îi poți ajuta pe copii să învețe o limbă străină. Iată câteva sfaturi:

  • Expune-i la limbă cât mai mult posibil: Ascultă muzică, citește povești și vizionează filme în limba străină. Vorbește cu copilul tău în limba străină, chiar dacă nu o vorbești perfect.
  • Fă învățarea distractivă: Joacă jocuri, cântă cântece și fă alte activități distractive care îl vor ajuta pe copilul tău să învețe limba străină.
  • Fii răbdător: Învățarea unei limbi străine necesită timp și efort. Fii răbdător cu copilul tău și încurajează-l să continue să învețe, chiar dacă face greșeli.

Citește și: Cum alegi activitatea extrașcolară potrivită pentru copilul tău?

  • Oferă-i copilului tău acces la resurse de calitate: Există o mulțime de resurse disponibile pentru a ajuta copiii să învețe limbi străine, cum ar fi cărți, aplicații și site-uri web.
  • Înscrie-l pe copilul tău la un curs de limbă străină: Un curs de limbă străină poate oferi copilului tău posibilitatea de a învăța limba de la un profesor calificat și de a interacționa cu alți copii care învață aceeași limbă.

Nu este niciodată prea devreme sau prea târziu pentru a începe să înveți o limbă străină. Cu toate acestea, există anumite etape ale dezvoltării copilului care sunt mai favorabile învățării limbilor străine decât altele.