De ce se agită bebelușii în somn? Iată o întrebare la care se gândesc mulți părinți. Astfel, somnul agitat este o problemă frecventă cu care se confruntă părinții, mai ales în primele luni de viață ale bebelușului. Deși poate fi frustrant să-ți vezi copilul trezindu-se des, este important să reții că este un fenomen normal și există multe cauze posibile.

De ce se agită bebelușii în somn?

Iată câteva motive comune pentru care bebelușii se pot agita în somn!

1. Cicluri de somn

Bebelușii au cicluri de somn mai scurte decât adulții, ceea ce înseamnă că se trezesc mai des pe parcursul nopții. De asemenea, petrec mai mult timp în somnul REM (somnul cu mișcări oculare rapide), care este asociat cu visele și poate fi mai agitat.

2. Disconfort

Bebelușul nu își poate regla temperatura corpului în primele luni de viață. Astfel, poate să fie prea cald sau prea frig pentru el. De asemenea, poate să-i fie foame, să-i fie sete, să aibă un scutec murdar sau să fie deranjat de lumină sau zgomot.

3. Colici

Colicile sunt dureri abdominale frecvente la bebeluși, care pot apărea seara și pot provoca agitație și plâns. Pentru a remedia această problemă, părinții trebuie să urmeze sfaturile medicului specialist.

4. Reflux gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian apare atunci când acidul din stomac curge înapoi în esofag, ceea ce poate fi dureros pentru bebeluș și poate perturba somnul. Pentru evitarea acestuia, este important ca mama să țină bebelușul în poziție verticală, pentru a-l ajuta să elimine aerul, după masa.

În unele cazuri, refluxul este cauzat de o alergie la carne de vită, lapte de vacă, sau ouă, consumate de mama, astfel că aceste alimente pot fi eliminate pentru o perioadă.

Citește și Când începe diversificarea la bebeluși și ce alimente trebuie să eviți

5. Erupție dentară

Bebelușii pot deveni agitați și pot avea probleme cu somnul atunci când încep să le iasă dinții. Printre semnele care anunță erupții dentare se numără și febră, saliva în exces, tendința de a duce tot la gură.

6. Dezvoltare

Bebelușii învață și cresc constant, iar acest lucru poate duce la agitație în somn. De exemplu, s-ar putea să se trezească pentru a exersa o nouă abilitate motorie sau pentru a procesa ceea ce au învățat în timpul zilei.

bebeluș care doarme in par
Bebelușii au cicluri de somn mai scurte decât adulții – Imagine generată de AI/ DALE-E

Sfaturi utile pentru părinți

Atunci când se nasc, bebelușii nu au un program stabilit, nu știu când este zi sau noapte, iar acest lucru poate atrage stări de agitație. Este indicat ca părinții să creeze o rutină relaxantă de somn pentru cel mic, care să includă o baie caldă, un masaj și o poveste.

De asemenea, trebuie să se asigure că bebelușul are un mediu de somn adecvat. Camera ar trebui să fie aerisită, întunecată, liniștită și răcoroasă.

Bebelușul nu trebuie să doarmă imediat după masa, deoarece nu se poate odihni. Supraalimentarea poate duce la reflux gastroesofagian, care poate perturba somnul.

Părinții au nevoie de un program bine stabilit, dacă vor să facă față orelor nedormite din timpul nopții. Dacă bebelușul trece printr-o perioadă agitată, este indicat să îl supravegheați pe rând, pentru a evita oboseala.

Dacă agitația bebelușului în somn este însoțită de simptome precum febră, dificultăți de respirație, erupții cutanate sau dacă părinții au alte motive de îngrijorare, este recomandat să consulte un medic pediatru pentru a exclude orice problemă de sănătate.