Când renunți la scutece?

Cum renunți la scutece? Sfaturi utile pentru părinți

Majoritatea copiilor sunt pregătiți să renunțe la scutece între 18 și 24 de luni. Află cum puteți parcurge această etapă și care sunt semnele clare, care anunță că cel mic este gata să folosească toaleta sau olița.

Cum renunți la scutece și cum știi că bebelușul este pregătit?

Renunțarea la scutece poate fi o etapă plină de satisfacții, dar și de provocări pentru părinți. Fiecare copil este unic și va progresa în ritmul său, dar există o serie de sfaturi generale care vă pot ajuta să facilitați acest proces. În general, cei mici sunt pregătiți de această etapă între 18 – 24 de luni, însă nu este o regulă.

Iată cele mai cunoscute semne care ne arată că bebelușul tău este pregătit:

Un semn important este capacitatea copilului de a sta uscat minim 2 ore, chiar și perioade mai lungi de timp.
Bebelușul poate începe să se plângă sau să se agite atunci când are nevoie la toaletă.
Bebelușul poate fi atras de oliță și poate încerca să se așeze pe ea.
Cel mic poate încerca să te imite când mergi la toaletă.

Citește și: Cum poți să oferi copilului tău un sentiment de confort și securitate

Cum ajutăm bebelușul să renunțe la scutece

Atunci când bebelușul este pregătit să renunțe la scutece, are nevoie de ajutorul și încurajarea părinților. Este indicat să alegeți o perioadă calmă și lipsită de stres, cum ar fi după o vacanță sau o boală, pentru a începe această etapă.

Alegeți o oliță confortabilă și atractivă pentru copil și lăsați-l să se familiarizeze cu ea prin joacă și atingere.

Stabilește o rutină pentru mersul la toaletă, cum ar fi după mese sau somn. Este important să lauzi și să recompensezi copilul pentru fiecare succes. Țineți cont că accidentele sunt normale și fac parte din procesul de învățare.

Fiecare copil este unic și va progresa în ritmul său, astfel că nu trebuie să vă faceți griji dacă alți părinți au trecut mai repede prin această etapă. Cu răbdare și perseverență, cel mic va reuși să renunțe la scutece.

Citește și: Greutatea și înălțimea copilului: Tabel de dezvoltare pentru 3-18 ani

Renunțarea la scutecul de noapte

Majoritatea copiilor renunță la scutecul de noapte între 2 și 4 ani, însă nu este o regulă. Există o serie de semne care pot indica faptul că bebelușul dumneavoastră este pregătit să renunțe la scutecul de noapte.

Un semn important este capacitatea copilului de a sta uscat pe perioade mai lungi de timp în timpul somnului. Dacă bebelușul dumneavoastră se trezește ud, dar nu pare să fie deranjat de acest lucru, ar putea fi un semn că este pregătit să renunțe la scutecul de noapte.

Când renunți la scutece? - Imagine generată de IA/DALE-E
Majoritatea copiilor renunță la scutecul de noapte între 2 și 4 ani – Imagine generată de IA/DALE-E

Unii copii pot cere să meargă la toaletă noaptea, indicând faptul că sunt conștienți de nevoile lor fiziologice. Un somn regulat poate facilita renunțarea la scutecul de noapte, deoarece copilul este mai predispus să se trezească la intervale regulate pentru a merge la toaletă.

Această etapă va dura câteva luni, însă copilul va reuși să se obișnuiască. Este indicat să reduceți cantitatea de lichide pe care o consumă cu câteva ore înainte de culcare pentru a minimiza riscul de accidente nocturne. De asemenea, este bine să folosiți lenjerie absorbantă din bumbac și un protector pentru saltea.