Bolile copilăriei sunt un grup de afecțiuni contagioase care afectează cel mai frecvent copiii mici. Este important să recunoașteți semnele și simptomele acestor boli pentru a oferi celui îngrijirea adecvată și pentru a preveni răspândirea infecției. Iată care sunt cauzele rubeolei!

Care sunt simptomele rubeolei

Rubeola, cunoscută și sub numele de rujeola germană sau pojărel, este o boală contagioasă cauzată de un virus. Se caracterizează în principal printr-o erupție cutanată specifică, dar poate prezenta și alte simptome.

Simptomele rubeolei pot include:

  • Febră
  • Dureri de cap
  • Dureri în gât
  • Tuse
  • Congestie nazală
  • Ochi roșii (conjunctivită)
  • Stare generală de oboseală și irascibilitate
  • Umflarea ganglionilor limfatici
  • Erupție cutanată: apare de obicei pe față și apoi se extinde pe trunchi și membre. Erupția este de obicei maculo-papuloasă, adică formată din pete și papule mici, de culoare roz sau roșie. Dispare de obicei în câteva zile.
Ce este Rubeola - simptome și caracteristici - Imagine generată de IA/DALE-E
Rubeola, cunoscută și sub numele de rujeola germană sau pojărel, este o boală contagioasă cauzată de un virus – Imagine generată de IA/DALE-E

Citește și: Oreionul: simptome și caracteristici. O persoană infectată poate transmite virusul chiar și înainte de apariția simptomelor

Care sunt caracteristicile rubeolei

Rubeola este o boală contagioasă care se transmite prin picături respiratorii produse de persoanele infectate atunci când tușesc sau strănută.

Perioada de incubație este de 14-21 de zile, ceea ce înseamnă că o persoană poate fi contagioasă cu 1-2 săptămâni înainte de apariția erupției cutanate și până la o săptămână sau două după dispariția acesteia.

Rubeola este mai frecventă la copii, dar poate afecta și adulții. Complicațiile rubeolei pot fi grave, în special la femeile gravide. În timpul sarcinii, rubeola poate duce la sindromul rubeolic congenital (SRC), care poate provoca malformații congenitale grave la copil, inclusiv probleme cardiace, surditate și cataractă.

Citește și: Boala gură-mână-picior: simptome și caracteristici

Prevenirea rubeolei

Vaccinul împotriva rubeolei este cel mai eficient mod de a preveni boala. Vaccinul este administrat de obicei ca parte a vaccinului ROR (rubeolă, oreion, rujeolă).

Se recomandă ca toți copiii să fie vaccinați împotriva rubeolei. De asemenea, se recomandă vaccinarea femeilor care nu sunt imune la rubeolă și care sunt la vârsta fertilă.

În România, copiii trebuie primească 2 doze de vaccin ROR. Prima, la 12 luni, iar a doua, la 5 ani, pentru a avea protecție pe viață. În situații speciale, ROR poate fi administrat la sugari începând de la 9 luni.

Citește și: Rujeola sau pojarul: simptome și caracteristici. Este o amenințare pentru sănătatea copiilor, în special în zonele cu rate scăzute de vaccinare

Oreionul, cunoscut și sub numele de parotidită epidemică, este o boală contagioasă cauzată de un virus. Se manifestă în principal prin umflarea glandelor salivare, dar poate prezenta și alte simptome.

Rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este o boală virală extrem de contagioasă care se caracterizează prin febră, tuse, rinoree, conjunctivită (inflamația ochilor) și o erupție cutanată distinctivă.