Boala gura-mana-picior este o infecție virală contagioasă, frecvent întâlnită la copii sub vârsta de cinci ani, dar care poate afecta și adulții. Află care sunt simptomele acestei afecțiuni.

Ce este Boala gură-mână-picior

Boala gura-mână-picior este o infecție virală contagioasă frecventă la copiii mici. Se caracterizează prin apariția unor leziuni la nivelul gurii și a unei erupții cutanate pe mâini și picioare. Deși este de obicei o boală ușoară, poate fi inconfortabilă pentru copii.

Simptomele bolii gură-mână-picior

Boala debutează, de obicei, cu febră moderată, urmată de o stare generală de rău, apetit scăzut și dureri în gât. După una sau două zile de la apariția febrei, pacienții dezvoltă leziuni dureroase la nivelul cavității bucale, adesea pe limbă, gingii și interiorul obrajilor.

Aceste leziuni sunt însoțite de erupții cutanate roșii pe palme, tălpi și, uneori, pe fese și în zona genitală. Erupțiile pot evolua în vezicule mici, care se pot rupe, creând disconfort suplimentar. Simptomele pot apărea la 3-7 zile după expunerea la virus.

Caracteristicile bolii

Boala gură-mână-picior este cauzată de un virus din grupul enterovirusurilor. Acesta se transmite prin contactul direct cu o persoană infectată, prin picături respiratorii produse prin tuse sau strănut sau prin contactul cu fecalele infectate.

Boala este mai contagioasă în primele zile de boală, dar poate fi contagioasă timp de până la o săptămână după apariția simptomelor.

Deși BMP este de obicei o boală ușoară, pot apărea unele complicații rare, cum ar fi:

  • Meningită: O inflamație a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării.
  • Encefalită: O inflamație a creierului.
  • Paralizie: De obicei temporară, a unui braț sau picior.

Citește și: Principalele simptome ale lipsei de vitamina D la copii

Tratamentul bolii Gură-mână-picior

Tratamentul acestei boli se concentrează pe ameliorarea simptomelor. Măsurile care pot ajuta includ: odihna, consumul de lichide sau hidratarea sub formă de perfuzii,

De asemenea, medicamentele fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, pot ajuta la ameliorarea febrei și a durerii.

Gargara cu apă sărată caldă de câteva ori pe zi poate ajuta la ameliorarea durerii din gât. Cremele topice, cum ar fi lidocaina, pot fi aplicate pe leziunile bucale pentru a ameliora durerea.

Citește și: Rujeola sau pojarul: simptome și caracteristici. Este o amenințare pentru sănătatea copiilor, în special în zonele cu rate scăzute de vaccinare

Cum putem preveni infectarea cu boala Gură-mână-picior

Nu există un vaccin pentru BMP. Cu toate acestea, puteți lua măsuri pentru a reduce riscul de infectare:

  • Spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun, mai ales după ce ați fost la toaletă, după ce ați schimbat scutecele copilului și înainte de a mânca.
  • Evitați contactul apropiat cu persoanele bolnave: Evitați contactul apropiat cu persoanele care au BMP.
  • Curățați și dezinfectați suprafețele: Curățați și dezinfectați frecvent suprafețele pe care le ating frecvent, cum ar fi jucăriile și mânerele ușilor.

Majoritatea copiilor cu boala Gură-mână-picior se recuperează fără probleme în decurs de o săptămână până la 10 zile. Cu toate acestea, este important să apelați medicul în cazul în care copilul dumneavoastră are: febră mare (peste 38,5°C), dureri severe de cap, vărsături, somnolență, dificultăți de respirație și prezintă semne de deshidratare, precum gură uscată, scutece ude mai puțin frecvent, plâns fără lacrimi, fontanela scufundată.