Evaluarea Națională 2024

Barem Română Evaluare Națională 2024: Răspunsurile corecte, publicate pe EDU.ro

Absolvenții clasei a VIII-a au susținut astăzi proba scrisă la Limba și Literatura Română, de la Evaluarea Națională. Vezi care este baremul de corectare din acest an.

UPDATE ora 15:00: Subiectele și baremul la Română Evaluare Națională 2024 se regăsesc AICI, pe subiecte.edu.ro

Barem Română Evaluare Națională 2024

Evaluarea Națională a început astăzi în toate județele din țară, cu proba scrisă la Limba și Literatura Română. Elevii au fost prezenți în sălile de examen, în intervalul 8:00 – 8:30.

Ca în fiecare an, timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute și se calculează după completarea casetei de identificare, de către fiecare elev.

Ministerul Educației va publica subiectele și baremul de corectare, după ora 15:00. 

Pe 27 iunie, elevii care au terminat clasa a VIII-a vor susține proba la matematică. În următoarea zi, este programată cea de la Limba maternă, pentru elevii care aparțin minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă.

Primele rezultate se vor afișa pe 3 iulie, urmând ca notele finale, să fie anunțate pe 9 iulie, după soluționarea contestațiilor.

Citește și: Admitere liceu 2024: Află când au loc înscrierile

Evaluarea Națională 2024
Doi elevi, verifică notele de la examen. Imagine generată de IA/DALE-E

Calendarul Înscrierii la liceu 2024

 • Între 11-12 și 15-22 iulie, elevii vor completa fișele de înscriere, împreună cu părinții.
 • În perioadele 11-12 și 15-19 iulie 2024, se introduc fișele de înscriere în baza de date computerizată. Elevii de final de an verifică împreună cu părinții, corectitudinea listei și corectează în caz de greșeală.
 • 22 iulie este ultima zi în care se poate transmite baza de date de la centrele de înscriere, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată.
 • 23 iulie 2024: Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată.
 • 24 iulie 2024: Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal. Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământ.
 • 25 – 30 iulie 2024: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați,
 • 30 iulie 2024: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere.
 • 31 iulie-2 august 2024: Rezolvarea de către comisia de admitere, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Citește și: Cum să reducem stresul copiilor în perioada examenelor

Înscriere Învățământul profesional 2024-2025

 • În intervalul 1-5 iulie 2024, unitățile de învățământ gimnazial completează și eliberează fișele de înscriere în învățământul profesional și dual de stat, pentru solicitanți. Tot atunci are loc înscrierea candidaților la unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional și dual,
 • Pe 5 iulie 2024 se va afișa, la sediul unităților de învățământ, lista candidaților înscriși în învățământul profesional;
 • 8-9 iulie 2024: Proba de preselecție în unitățile de învățământ în care s-a decis organizarea acesteia, conform graficului stabilit și afișat de fiecare unitate de învățământ care organizează preselecție.
  Comunicarea rezultatelor sesiunii de preselecție de către unitatea de învățământ care a organizat sesiunea de preselecție
 • 8-9 iulie 2024: Ridicarea, de către candidații respinși la preselecție, a fișelor de înscriere la învățământul profesional și dual, de la unitatea de învățământ care a organizat sesiunea de preselecție.
 • 10-11 iulie 2024: Înscrierea candidaților respinși la preselecție la unitățile de învățământ care școlarizează în învățământul profesional, la care nu s-au organizat probe de preselecție.
 • 12 iulie 2024: Actualizarea și afișarea, la sediul unităților de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional, a listei candidaților înscriși la învățământul profesional.

Citește și: Câte vacanțe au elevii în anul școlar 2024 – 2025. Vezi calendarul complet al cursurilor

Etapă suplimentară de admitere

În intervalul 15-16 iulie 2024 se va desfășura o etapă suplimentară de admitere în învățământul profesional. Pe 16 iulie 2024 are loc afișarea rezultatelor la proba suplimentară de admitere de către unitățile de învățământ care au organizat proba

Pe data de 17 iulie 2024, candidații pot depune contestații la proba suplimentară de admitere și rezolvarea acestora. În următoarea zi va avea loc validarea, de către comisia de admitere, a listei candidaților declarați admiși în învățământul profesional.

Între 19 și 22 iulie 2024, candidații declarați respinși își pot ridica fișele de înscriere în învățământul profesional și dual.

Depunerea dosarelor de înscriere la unitățile de învățământ la care candidații au fost declarați admiși în învățământul profesional, se va desfășura în perioada 13-26 iulie 2024.