Alimente esențiale pentru mamele care alăptează: Alăptarea este o experiență frumoasă și naturală care oferă nou-născutului nutrienții esențiali pentru o dezvoltare optimă. Cu toate acestea, poate fi și solicitantă din punct de vedere fizic pentru mame, care au nevoie de o alimentație bogată și echilibrată pentru a-și menține propria sănătate și a produce suficient lapte matern hrănitor.

Alimente esențiale pentru mamele care alăptează

Conform specialiștilor, atât pentru femeile însărcinate, cât și pentru mamele care alăptează, trebuie să consume cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi, proaspete, congelate, conservate și uscate, deoarece sunt bogate în vitamine și antioxidanți. Iată ce alimente sunt esențiale, pentru mamele care alăptează!

1. Apa

Hidratarea este esențială pentru producția de lapte matern, de aceea este important ca mamele care alăptează să consume suficientă, pe tot parcursul zilei. Se recomandă consumul de aproximativ 8-10 pahare de apă zilnic, dar este important să se ajusteze cantitatea în funcție de sete și de nivelul de transpirație.

2. Grăsimi sănătoase

Avocado, nucile, semințele și uleiul de măsline conțin grăsimi nesaturate benefice care sunt esențiale pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al bebelușului. Grăsimile sănătoase oferă, de asemenea, energie de lungă durată și pot ajuta la absorbția vitaminelor liposolubile.

3. Ovăzul

Ovăzul este o sursă excelentă de carbohidrați complecși, fibre, proteine și grăsimi sănătoase. De asemenea, este bogat în vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina B1 (tiamină), magneziu, fosfor, zinc și fier.

Mamele care alăptează obișnuiesc să consume ovăz deoarece poate ajuta la creșterea producției de lapte matern și la oferirea unui plus de energie de lungă durată. Ovăzul poate fi consumat sub formă de fulgi la micul dejun, inclus în granola sau budinci, sau ca ingredient în biscuiți sau batoane energizante.
Mai mult decât atât, ovăzul conține antioxidanți, cum ar fi avenantramidele, care au proprietăți antiinflamatorii și pot proteja celulele împotriva deteriorării oxidative.

4. Legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul

Spanacul, kale, varza kale și broccoli sunt bogate în vitaminele A, C, E și K, calciu, fier și alte minerale esențiale pentru sănătatea mamei și a bebelușului. Consumul regulat de legume cu frunze verzi poate susține sistemul imunitar, poate îmbunătăți digestia și poate contribui la dezvoltarea oaselor și a ochilor bebelușului.

Spanacul este bogat în fier, un nutrient esențial pentru prevenirea anemiei, care poate fi o problemă comună în perioada postnatală. Consumul adecvat de fier ajută la menținerea unui nivel optim de energie și la susținerea producției de lapte matern.

5. Proteine slabe

Carnea de pui, curcan, pește, tofu și leguminoasele (fasole, linte, năut) sunt surse excelente de proteine care ajută la repararea țesuturilor după naștere și la susținerea creșterii și dezvoltării bebelușului.

Leguminoasele sunt o sursă bună de fier, un mineral esențial pentru prevenirea anemiei, care poate fi o problemă pentru mamele care alăptează. Conform specialiștilor, consumul adecvat de fier ajută la menținerea nivelului de energie și la susținerea producției de lapte.

Proteinele slabe pot fi incluse în diverse mese pe parcursul zilei, sub formă de carne la grătar, friptură, tocană, supă sau salate.

Alimente interzise în perioada alăptării

Mamele care alăptează trebuie să aibă un meniu diversificat, bogat în vitamine, calciu, fier, proteine și multe alte minerale. Deși există o gamă variată de alimente pe piață, unele dintre ele nu sunt recomandate, deoarece pot fi dăunătoare pentru bebeluși.

Dacă alăptezi, nu uita să eviți următoarele alimente, deoarece există riscul să fie contaminate cu listeria, o bacterie periculoasă, atât pentru mame cât și pentru nou-născuți:

  • conserve
  • mezeluri
  • fructe de mare,
  • pește afumat
  • brânzeturi moi maturate în mucegai
  • pateu
  • sandvișuri și salate pre-preparate
  • lapte nepasteurizat
  • produse lactate din lapte nepasteurizat
  • icre