Contracțiile Braxton Hicks reprezintă un fenomen comun și normal în sarcină. Află cum poți deosebi contracțiile false de cele reale și când trebuie să apelezi la medic.
Ce sunt contracțiile Braxton Hicks
Pe parcursul sarcinii, corpul tău trece prin numeroase transformări uimitoare pentru a se pregăti pentru miracolul nașterii. Una dintre aceste schimbări este apariția contracțiilor Braxton Hicks.
Denumite după medicul englez John Braxton Hicks, care le-a descris pentru prima dată în secolul al XIX-lea, acestea sunt adesea considerate ca fiind „contracții false” sau „contracții de antrenament”. Spre deosebire de contracțiile de travaliu, nu sunt regulate și nu duc la dilatarea colului uterin.
Acestea sunt contracții intermitente ale uterului care pot apărea începând cu al doilea trimestru de sarcină, deși devin mai frecvente în al treilea trimestru.
Simptomele contracțiilor Braxton Hicks
- Senzație de strângere sau întărire a abdomenului
- Contracții care vin și pleacă, variind ca durată și intensitate. Spre deosebire de contracțiile travaliului, care devin mai frecvente și mai intense pe măsură ce se apropie de termenul scadent, contracțiile false apărea și dispărea aleatoriu, uneori de mai multe ori pe zi, alteori doar de câteva ori pe săptămână.
- Pot fi însoțite de o senzație de disconfort ușor sau o ușoară durere de spate.
- Nu sunt asociate cu sângerare sau ruptură de membrane.
Citește și: De ce apar cârceii în timpul sarcinii. Află cum poți preveni crampele musculare
Când apar contracțiile Braxton Hicks?
Contracțiile Braxton Hicks pot apărea oricând după 20 de săptămâni de sarcină, dar devin mai frecvente pe măsură ce te apropii de termenul scadent. Pot fi declanșate de o varietate de factori, cum ar fi:
- Mișcarea bebelușului
- Deshidratare
- Activitate fizică
- Schimbări bruște de temperatură
- Stimularea mamelonului
- Alimentație.
Citește și: Cum să gestionezi kilogramele acumulate în sarcină: Sfaturi esențiale
Cum se diferențiază contracțiile Braxton Hicks de contracțiile travaliului
- Regularitate: Contracțiile travaliului devin progresiv mai regulate și mai frecvente, în timp ce acestea sunt neregulate și vin și pleacă.
- Intensitate: Contracțiile travaliului cresc în intensitate, în timp ce contracțiile Braxton Hicks rămân de obicei ușoare sau moderate.
- Durata: Contracțiile travaliului durează de obicei mai mult de un minut, în timp ce acestea durează de obicei mai puțin de un minut.
- Locație: Contracțiile travaliului se simt adesea în partea inferioară a abdomenului și se pot radia spre spate, în timp ce contracțiile
- Contracțiile false pot fi simțite în diferite părți ale abdomenului.
- Răspuns la schimbare: Contracțiile travaliului nu se opresc atunci când te odihnești sau schimbi poziția, în timp ce contracțiile Braxton Hicks pot dispărea dacă te plimbi, te așezi sau bei un pahar cu apă.