Ciocolata este un deliciu iubit de copii și adulți deopotrivă. Gustul său dulce și cremos poate fi o sursă de bucurie și satisfacție, dar este important să fim conștienți de impactul pe care îl poate avea asupra sănătății copiilor.
Avantajele consumului de ciocolată
Ciocolata neagră, în special, conține o serie de nutrienți benefici pentru copii, inclusiv magneziu, fier, zinc, cupru și fosfor. De asemenea, este bogată în antioxidanți, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative.
Unele studii au sugerat că ciocolata poate îmbunătăți funcția cognitivă și memoria la copii. Flavanolii din ciocolata neagră pot crește fluxul sangvin către creier și pot îmbunătăți funcția neuronală.
Îmbunătățește starea de spirit: Ciocolata conține substanțe chimice care pot stimula producția de endorfine, hormonii „bine dispoziției”. Consumul moderat de ciocolată poate ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit a copiilor.
Ciocolata este o sursă bună de calorii și carbohidrați, care pot oferi copiilor energie rapidă. Acest lucru poate fi benefic mai ales înainte sau după activitatea fizică.
Citește și: Trei rețete ușoare și delicioase pentru gătitul cu copilul tău
Dezavantajele consumului de ciocolată
Majoritatea tipurilor de ciocolată conțin o cantitate semnificativă de zahăr adăugat, care poate duce la carii dentare, creștere în greutate și alte probleme de sănătate.
Ciocolata conține cafeină, care poate avea un efect stimulant asupra copiilor. Consumul excesiv de cafeină poate provoca anxietate, insomnie și probleme de stomac.
În plus, ciocolata poate conține lapte, soia sau nuci, care pot provoca reacții alergice la unii copii. Consumul excesiv poate duce la dificultăți în controlul greutății și alte probleme de sănătate.
Citește și: 3 rețete simple de biscuiți pentru copii
Recomandări pentru consumul de ciocolată
Ciocolata neagră conține mai puțin zahăr și mai mulți nutrienți benefici decât ciocolata cu lapte sau albă. Este indicat să alegeți o variantă cu un conținut de cacao de cel puțin 70%.
Este important ca cei mici să consume ciocolată cu moderație. Asigurați copiilor o dietă echilibrată care include o varietate de fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe.
Urmăriți cantitatea totală de zahăr pe care o consumă copiii dumneavoastră din toate sursele, inclusiv ciocolata. Dacă aveți nelămuriri cu privire la consumul de ciocolată al copilului, discutați cu medicul pediatru.
Citește și Principalele simptome ale lipsei de vitamina D la copii
Rețetă ciocolată de casă pentru copii
Ingrediente:
- 250 g lapte praf integral
- 100 g unt
- 140 ml apă
- 5 linguri pudră de roșcove (cacao)
- 2 – 3 linguri miere (opțional)
- 3 linguri nucă tocată (opțional)
- 5 linguri stafide (opțional)
- 2 linguri de zmeură (opțional)
Mod de preparare:
- Puneți apa cu untul într-o cratiță pe foc mediu și amestecați până se topește untul complet.
- Într-un bol separat, amestecați laptele praf cu pudra de roșcove până se omogenizează.
- Turnați amestecul de lapte praf și cacao peste apa cu untul din cratiță și amestecați continuu până se dizolvă complet pudra de cacao.
- Fierbeți amestecul la foc mic timp de 5-10 minute, amestecând frecvent, până se îngroașă.
- Luați cratița de pe foc și adăugați mierea (dacă o folosiți), nucile, stafidele și zmeura (opțional). Amestecați bine.
- Turnați ciocolata într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și nivelați-o uniform.
- Dați ciocolata la frigider pentru cel puțin 2 ore, sau până se întărește complet.
- Tăiați ciocolata în bucăți de mărimea dorită și serviți.