Intoleranța la proteina din lapte este o afecțiune frecventă la sugari și copii mici, care poate fi gestionată cu succes prin evitarea laptelui de vacă și a produselor lactate.
Intoleranța la proteina din lapte
Intoleranța la proteina din lapte este o afecțiune foarte întâlnită în ultima vreme, la sugari și copii mici. Apare ca o reacție anormală a sistemului imunitar la proteinele din laptele de vacă. Spre deosebire de intoleranța la lactoză, aceasta nu este cauzată de o deficiență a enzimei lactază, ci de o reacție alergică.
Cauzele intoleranței la proteina din lapte
Această intoleranță este declanșată de sistemul imunitar care identifică greșit proteinele din laptele de vacă, ca pe niște substanțe nocive. Organismul produce anticorpi împotriva acestor proteine, care declanșează o serie de reacții chimice atunci când copilul consumă lapte sau produse lactate.
Citește și: Ce este intoleranța la gluten: cauze și simptome. Sfaturi utile pentru o dietă fără gluten
Factori de risc
Există o serie de factori care pot crește riscul de a dezvolta IPL, inclusiv:
- Predispoziție genetică: Dacă unul sau ambii părinți au alergii alimentare, este mai probabil ca și copilul să le aibă.
- Alergii alimentare precoce: Copiii cu alte alergii alimentare, cum ar fi alergia la ouă sau la arahide, sunt mai predispuși să aibă și IPL.
- Introducerea timpurie a laptelui de vacă: Unii experți consideră că introducerea laptelui de vacă în dieta bebelușului prea devreme poate crește riscul de IPL.
Citește și: Care sunt cele mai întâlnite alergii ale copiilor? Vezi cum pot fi prevenite
Simptomele intoleranței la proteina din lapte
Simptomele intoleranței la proteina din laptele de vacă pot varia de la ușoare la severe și pot apărea la câteva minute sau chiar ore după consumul de lapte sau produse lactate. Cele mai frecvente includ:
- Simptome digestive: diaree, vărsături, colici abdominale, balonare, constipație
- Simptome cutanate: erupții cutanate (eczemă), urticarie, umflarea feței, buzelor și gâtului
- Simptome respiratorii: respirație șuierătoare, nas înfundat, rinoree, tuse
- Simptome generale: febră, oboseală, pierderea poftei de mâncare
Diagnosticul Intoleranței la proteina din lapte se bazează pe o combinație de factori, inclusiv:
- Istoricul medical: medicul va întreba despre simptomele copilului, dieta și istoricul familial de alergii.
- Analize de sânge: analizele de sânge pot detecta anticorpii specifici produși de organism împotriva proteinelor din laptele de vacă.
Citește și: Simptomele alergiei la părul de pisică întâlnite la copii
Prevenirea Intoleranței la proteina din laptele de vacă
Cel mai important tratament pentru această intoleranță este evitarea completă a laptelui de vacă și a tuturor produselor lactate. Acest lucru poate fi dificil, dar este esențial pentru a preveni apariția simptomelor.
Există o varietate de alternative pentru laptele de vacă disponibile, inclusiv formule de lapte pe bază de soia, hidrolizate de proteine din lapte de vacă sau vegetale.
Alăptarea exclusivă a bebelușului, timp de minim 6 luni, poate ajuta la reducerea riscului de Intoleranță la proteina din laptele de vacă. Urmăriți cu atenție copilul pentru apariția simptomelor după introducerea de noi alimente în dietă.