Ziua Învățătorului, liber pentru grădinițe, școli și licee

5 iunie 2024 – Ziua Învățătorului: Este zi liberă la grădinițe, școli și licee

Educatorii, învățătorii și profesorii din România se bucură de o zi liberă de la stat pe data de 5 iunie. Află care este semnificația Zilei Naționale a Învățătorului.

Ziua învățătorului, liber de la stat pentru grădinițe, școli și licee

Elevii și profesorii din România vor avea zi liberă miercuri, 5 iunie 2024, de Ziua Învățătorului.

Această zi liberă a fost obținută prin noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, semnat în 2023, ca urmare a grevei generale din Educație. Este prima oară când 5 iunie este zi liberă pentru elevi și profesori la nivel național.

Ziua Învățătorului este sărbătorită anual pe 5 iunie, în cinstea lui Gheorghe Lazăr, considerat întemeietorul învățământului modern românesc. În 1818, el a fondat prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava din București.

Această sărbătoare legală este o oportunitate pentru elevi și profesori de a se relaxa și de a se bucura de timp liber cu familia și prietenii. De asemenea, este un moment pentru a reflecta asupra importanței educației și a rolului esențial pe care îl joacă profesorii în viața elevilor.

Citește și: Mesaje de Ziua Învățătorului pentru 5 iunie 2024: Cele mai frumoase cuvinte de mulțumire

Liber de la stat de Ziua Învățătorului
Elevi în curtea școlii. Imagine generată de IA/DALE-E

Zile libere pentru elevi și profesori în anul școlar 2024 – 2025

Elevii și profesorii se vor bucura de câteva zile libere de la stat și în anul școlar 2024 – 2025. Iată care sunt acestea:

 • 5 octombrie 2024: sâmbătă – Ziua Educației
 • 30 noiembrie 2024: sâmbătă – Sfântul Andrei
 • 1 decembrie 2024: duminică- Ziua Marii Uniri
 • 25 decembrie 2024: miercuri – Prima zi de Crăciun (vacanța de iarnă)
 • 26 decembrie 2024: joi – A doua zi de Crăciun (vacanța de iarnă)
 • 1 ianuarie 2025: miercuri – Anul Nou (vacanța de iarnă)
 • 2 ianuarie 2025: joi – Anul Nou (vacanța de iarnă)
 • 6 Ianuarie 2025: luni – Boboteaza,
 • 7 Ianuarie 2025: marți – Sfântul Ioan Botezătorul,
 • 24 ianuarie 2025: vineri – Ziua Unirii Principatelor Române,
 • 20 aprilie 2025: duminică – Paștele Ortodox, vacanță
 • 21 aprilie 2025: luni – a doua zi de Paște, vacanță
 • 1 mai 2025: joi – Ziua Muncii,
 • 5 iunie 2025:joi – Ziua Națională a învățătorului.

Citește și: Mesaje pentru educatoare la final de grădiniță

Mesaje pentru învățători și profesori

Astăzi este ziua voastră specială, o zi dedicată celebrării muncii nobile și a contribuției esențiale pe care o aduceți în educația copiilor noștri. Mulțumim pentru tot!

Cu ocazia zilei de 5 iunie, vă mulțumim din suflet pentru răbdarea, dedicarea și pasiunea cu care ne ghidați primii pași pe calea cunoașterii! Sunteți mai mult decât niște simpli profesori, sunteți mentori, prieteni și confidenți. Ne modelați mintea și sufletul, ne ajutați să ne descoperim potențialul și ne inspirați să devenim oameni mai buni.

Lecțiile voastre nu se vor șterge niciodată din mintea noastră. Ne-ați învățat nu doar să citim, să scriem și să socotim, ci și să gândim critic, să fim creativi și să avem încredere în noi înșine.

Vă mulțumim pentru că faceți din școală un loc plăcut și plin de viață! Ne faceți să ne simțim apreciați, încurajați și sprijiniți. Sunteți o sursă de inspirație și motivație pentru noi toți.

Vă dorim multă sănătate, fericire și împliniri în cariera dumneavoastră! Să aveți parte de elevi receptivi, părinți implicați și satisfacții profesionale deosebite!

Apreciez răbdarea, dedicarea și pasiunea cu care ne faceți să învățăm și să ne descoperim potențialul. Sunteți un profesor minunat, un mentor și un exemplu de urmat!

Nu uitați niciodată impactul pe care îl aveți asupra elevilor dumneavoastră. Sunteți o sursă de inspirație și motivație!

Mulțumesc pentru că mi-ați dat șansa de a învăța de la unul dintre cei mai buni! Sunteți un profesor excepțional și o persoană minunată. Felicitări pentru tot!