Bicarbonatul de sodiu, cunoscut și sub numele de carbonat de sodiu, este un compus chimic ieftin și versatil, cu o mulțime de beneficii uimitoare pentru casa ta. Este un produs natural, netoxic și biodegradabil, făcându-l o alternativă sigură și ecologică la produsele chimice de curățenie dure.

Proprietățile uimitoare ale bicarbonatului de sodiu

Dezodorizant natural: Bicarbonatul de sodiu absoarbe mirosurile neplăcute, făcându-l ideal pentru a elimina mirosurile din frigider, coșul de gunoi, covoare și animale de companie.

Curăță eficient: Este un abraziv ușor care poate curăța o varietate de suprafețe, inclusiv chiuvete, cuptoare, gresie, faianță și covoare.

Dezinfectant natural: Are proprietăți antibacteriene și antifungice, ajutând la eliminarea germenilor și mucegaiului.

Înmoaie rufele: Adaugă bicarbonat de sodiu la detergentul tău pentru a înmuia rufele și a le albi natural.

Stinge focul: Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru a stinge focuri mici de grăsime sau ulei.

Citește și: Cum prevenim mușcăturile de căpușă: sfaturi utile pentru părinți și copii

Beneficii bicarbonat de sodiu
O mamă curăță mașina de spălat, cu bicarbonat de sodiu.

Utilizări practice ale bicarbonatului de sodiu în casă

Bucătărie

 • Curăță cuptorul: Presară bicarbonat de sodiu pe fundul cuptorului umed, pulverizează cu apă și lasă să acționeze peste noapte. Dimineața, curăță cu ușurință și clătește.
 • Elimină grăsimea: Amestecă bicarbonat de sodiu cu apă pentru a crea o pastă, aplică pe pete de grăsime, freacă și clătește.
 • Desfundă scurgerile: Toarnă bicarbonat de sodiu urmat de oțet alb în scurgere, lasă să acționeze câteva minute, apoi toarnă apă fierbinte.
 • Curăță frigiderul: Pune o cutie deschisă de bicarbonat de sodiu în frigider pentru a absorbi mirosurile.

Citește și: Cum protejăm copiii de țânțari: Mușcătura poate provoca reacții alergice severe

Baie

 • Curăță chiuveta și cada: Presară bicarbonat de sodiu pe suprafață, freacă folosind un burete umed și clătește.
 • Elimină mucegaiul: Amestecă bicarbonat de sodiu cu apă pentru a crea o pastă, aplică pe zonele mucegăite, lasă să acționeze 30 de minute și clătește.
 • Dezinfectează toaleta: Presară bicarbonat de sodiu în toaletă, lasă să acționeze 30 de minute, apoi freacă folosind peria de toaletă și clătește.

Citește și: Rutina de îngrijire și relaxare pentru mame ocupate: sfaturi și trucuri

Alte utilizări ale bicarbonatului de sodiu

 • Curăță covoarele: Presară bicarbonat de sodiu pe covor, lasă să acționeze 30 de minute, apoi aspiră.
 • Elimină petele de animale de companie: Presară bicarbonat de sodiu pe pată, lasă să acționeze 30 de minute, apoi aspiră.
 • Lustruiește argintăria: Amestecă bicarbonat de sodiu cu apă pentru a crea o pastă, aplică pe argintărie, lustruiește cu o cârpă moale și clătește.
 • Curăță mașina de spălat.

Testează întotdeauna bicarbonatul de sodiu pe o zonă ascunsă înainte de a-l utiliza pe o suprafață vizibilă. Poartă mănuși atunci când folosești bicarbonatul de sodiu pentru perioade lungi de timp.

Bicarbonatul de sodiu este un produs minunat care poate fi folosit pentru o varietate de sarcini de curățenie în casa ta. Este o alternativă sigură, ecologică și ieftină la produsele chimice de curățenie dure. Cu proprietățile sale uimitoare, bicarbonatul de sodiu este un produs esențial pentru orice gospodărie.