Află când începe a doua sesiune de Bacalaureat din 2024. Vezi care sunt condițiile de promovare a examenului, stabilite de Ministerul Educației.

Când începe a doua sesiune de Bacalaureat 2024

Elevii care au terminat cursurile claselor a XII-a și a XIII-a, de la seral și frecvență redusă, însă nu au promovat examenul de Bacalaureat în luna iulie, mai au o șansă în august.

Înscrierea candidaților la a doua sesiune de BAC, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe, a avut loc în perioada 15 – 22 iulie 2024.

Potrivit calendarului examenului de Bacalaureat, a doua sesiune începe în intervalul 8 – 9 august, cu Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba romana, proba A.

Pe data de 9 august are loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba materna, proba B. Pe 12 august candidații vor susține evaluarea competentelor digitale, proba D, urmând ca în intervalul 13 – 14 august 2024 să participe la evaluarea competentelor lingvistice într-o limba de circulație internațională.

Citește și: Cum să îl înveți pe copil să își gestioneze timpul pentru examene

Prima probă scrisă din a doua sesiune de Bacalaureat este programată pe data de 19 august, la Limba și literatura romană. Pe 20 august candidații vor susține proba obligatorie a profilului, respectiv matematică sau istorie.

Proba la alegere a profilului și specializării, proba E.d), proba scrisă va avea loc pe 21 august, iar în următoarea zi se va desfășura cea de la Limba și literatura maternă.

Primele rezultate ale examenului de Bacalaureat se vor afișa pe 26 august, până la ora 12:00. Candidații nemulțumiți de notele obținute în a doua sesiune pot depune contestații în aceeași zi, între orele 12:00-18:00.
În intervalul 27 – 29 august 2024 vor fi rezolvate contestațiile, iar pe data de 30 august 2024 se vor afișa rezultatele finale.

Citește și: Cum să motivezi copilul să învețe pentru examenul de bacalaureat: Sfaturi utile pentru părinți

A doua sesiune de Bacalaureat 2024
Elevi, în sala de examen. Imagine generată de IA/DALE-E

Condiții de promovare a examenului de Bacalaureat 2024

Și de data aceasta, elevii vor promova examenul de Bacalaureat doar dacă:

  • Au susţinut proba A01, respectiv A02 şi au obţinut cel puţin nota 5;
  • Au susţinut probele B şi C prevăzute la art. 99 alin. (4) şi au obţinut la proba B cel puţin echivalentul nivelului B1, respectiv
  • A2, în funcție de tipul de probă susţinut, iar la proba C au obţinut cel puţin nivelul „mediu”;
  • La probele A1 şi A2 prevăzută la art. 99 alin. (4) au obţinut cel puţin nota 5;
  • Au susţinut, după caz, proba D prevăzută la art. 99 alin. (4) şi au obţinut cel puţin nota 5;
  • Au susţinut proba E, prevăzută la art. 99 alin. (4) şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre cele două discipline;
  • Dacă au susţinut proba F, prevăzută la art. 99 alin. (4) şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre cele două discipline;
  • Au obţinut media aritmetică, calculată cu două zecimale exacte, a notelor obținute la proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, şi la probele scrise, cel puţin egală cu 6.

Citește și: Cum să reducem stresul copiilor în perioada examenelor

În cazul repromovării examenului de bacalaureat, pot fi recunoscute în sesiunile următoare, la cerere, rezultatele la probele care au fost promovate în sesiunea/sesiunile anterioare.

Candidații care au fost eliminați de la o probă, pentru copiat, nu mai pot participa la probele următoare şi sunt eliminați din examen, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Se consideră că nu au promovat examenul de bacalaureat.