Somnul este esențial pentru dezvoltarea bebelușului, atât fizică, cât și cognitivă. În primele luni de viață, bebelușii dorm de obicei 14-17 ore pe zi, împărțite în mai multe reprize. Pe măsură ce cresc, nevoia de somn se reduce treptat, iar bebelușii încep să treacă la un număr mai mic de somnuri pe zi.
Vârsta la care bebelușii trec la un somn pe zi variază de la un copil la altul. Majoritatea bebelușilor fac această tranziție între 12 – 18 luni, dar unii pot face acest lucru mai devreme sau mai târziu.
Cum îți dai seama că bebelușul este pregătit pentru un somn pe zi
Pe măsură ce crește, bebelușul începe să doarmă din ce în ce mai puțin. Dacă la început avea chiar și 5 – 6 somnuri în 24 de ore, atunci când va fi pregătit pentru unul singur, preferă să doarmă 2 – 3 ore legate și să stea treaz mai mult timp, ziua
De asemenea, copilul este mai alert și mai activ în timpul zilei. Pe zi ce trece, devine interesat de diferite lucruri din jurul său și experimentează lucruri noi.
Atunci când bebelușul poate trece la un somn pe zi, are un program mai regulat, se trezește mai devreme dimineața și adoarme mai târziu seara. Poate dormi 5-6 ore consecutive noaptea: Bebelușul se trezește mai rar noaptea pentru a fi hrănit sau schimbat.
Află când trec bebelușii la un somn pe zi
Tranziția la un somn pe zi poate dura de la câteva zile, dacă bebelușul este pregătit pentru această schimbare, la câteva săptămâni.
Asigură-te că bebeluşul are o rutină consistentă de somn, atât ziua, cât și noaptea. Aceasta ar trebui să includă o baie relaxantă, masaj, cititul unei povești și muzică liniștitoare.
Cel mai bun moment pentru somnul de zi este de obicei după-amiaza, după ce bebelușul a avut o masă și a petrecut ceva timp jucându-se.
Înainte de a dormi la prânz, bebeluşul ar trebui să fie obosit, dar nu supraobosit. Astfel, va simți nevoia să se relaxeze și în scurt timp va adormi.
Este foarte important ca cel mic să adoarmă într-un mediu de somn relaxant. Camera ar trebui să fie întunecată, liniștită și răcoroasă.
Lumina albastră emisă de ecrane poate perturba somnul bebelușului, astfel că trebuie evitată cu cel puțin o oră înainte de culcare.
Înainte de somn, bebelușul are nevoie de o perioadă de relaxare, deoarece suprasolicitarea nu este indicată.
Pentru un somn odihnitor și liniștit, bebelușul ar trebui să învețe să adoarmă singur, fără să fie legănat sau ținut în brațe.
Fiecare bebeluș este diferit și va face tranziția la un somn pe zi în ritmul său. Cu răbdare și perseverență, cel mic va ajung la un somn pe timp de zi și va dormi profund toată noaptea.
Cum îți dai seama că bebelușul vrea să doarmă
Există câteva semen specific, care ne arată că bebelușul este oboist și vrea să doarmă. Iată câteva dintre ele:
- Bebelușii își freacă des ochii când sunt obosiți și cască.
- Unii copii își pun mâinile în dreptul feței.
- Bebelușul poate părea că se uită în gol sau că nu mai este interesat de jucării și alte activități, atunci când vine ora de somn
- Atunci când sunt obosiți, cei mici pot deveni mai agitați și mai ușor iritabili.
- Copilul își pierde interesul pentru mediul înconjurător, atunci când este obosit.