Vaccinarea HPV reprezintă un pas esențial în protejarea sănătății pe termen lung. Prin prevenirea infecțiilor cu tulpinile periculoase de HPV, acest vaccin poate reduce semnificativ incidența unor tipuri de cancer și a altor afecțiuni severe.

Ce este HPV și cum se transmite

Virusul HPV, sau papilomavirus uman, este unul extrem de comun care se transmite prin contact intim. Există peste 100 de tipuri de HPV, dintre care unele pot provoca probleme de sănătate grave, cum ar fi veruci sau cancer.

HPV se transmite cel mai frecvent prin contact intim direct, dar și prin contact de piele cu o persoană infectată. Se estimează că aproape 80% dintre persoane vor avea o infecție cu HPV la un moment dat în viața lor.

Majoritatea infecțiilor cu HPV nu provoacă simptome și dispar de la sine în termen de doi ani. Cu toate acestea, unele infecții cu HPV pot persista și pot duce la probleme de sănătate grave, cum ar fi:

  • Veruci: mici excrescențe, plate sau ridicate și pot fi de diferite forme și mărimi.
  • De asemenea, infecția cu HPV poate duce la cancer atât pentru femei cât și pentru bărbați.

Citește și: Care este schema de vaccinare pentru copii

Ce este HPV
Elevi la ora de biologie, învață despre HPV. Imagine generată de IA/DALE-E

Vaccinarea împotriva HPV este gratuită pentru copii

Vaccinurile împotriva HPV sunt sigure și eficiente și pot proteja împotriva tipurilor de HPV care provoacă cele mai multe cazuri de cancer. Vaccinul HPV este recomandat pentru toți copiii cu vârste cuprinse între 9 – 18 ani și poate fi administrat și adulților tineri care nu au fost vaccinați anterior.

În România, vaccinarea împotriva HPV este gratuită pentru toți copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 18 ani. Mai mult decât atât, femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani primesc o compensare a vaccinului de 50%.

Vaccinul este disponibil la medicii de familie și la Direcțiile de Sănătate, dar poate fi achiziționat și de la farmacie, pa bază de prescripție medicală.

Pentru imunizarea persoanelor de până la 14 ani se administrează două doze de vaccin, iar pentru cele ce depășesc această vârstă câte trei doze, pentru rezultate optime.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre otită: cauzele și simptomele întâlnite la copii

De ce este important vaccinul anti-HPV pentru femei?

Vaccinul anti-HPV reprezintă o armă esențială în lupta împotriva cancerului de col uterin, a doua cauză de deces prin cancer la femeile din țările în curs de dezvoltare. Aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin la nivel global sunt atribuite infecției cu HPV.

Pe lângă cancerul de col uterin, HPV poate provoca și alte afecțiuni grave la femei, inclusiv veruci. Vaccinul anti-HPV are o eficiență de peste 90% în prevenirea infecțiilor cu tipurile de HPV responsabile de majoritatea cazurilor de cancer de col uterin și alte afecțiuni asociate.

Vaccinul anti-HPV este sigur și bine tolerat de majoritatea persoanelor. Cu toate acestea, există anumite contraindicații, cum ar fi:

  • Alergie severă la o componentă a vaccinului
  • Sistem imunitar slăbit
  • Sarcina (vaccinarea se poate amâna până după naștere).