Trecerea la ora de iarnă este un eveniment anual care ne aduce aminte că zilele devin tot mai scurte și că se apropie sezonul rece. Deși această schimbare pare simplă, ea poate avea un impact semnificativ asupra rutinei noastre zilnice și sănătății.
De ce se schimbă ora?
În fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie, ne confruntăm cu schimbarea orei, trecând la ora de iarnă. În 2024, acest moment va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ceasurile vor fi date înapoi cu o oră.
Deși pentru mulți dintre noi această schimbare pare minoră, ea poate avea un impact semnificativ asupra organismului, în special asupra copiilor și adolescenților.
Inițial, trecerea la ora de vară și de iarnă a fost introdusă pentru a optimiza consumul de energie electrică. Prin prelungirea orelor de lumină naturală în timpul verii, se considera că se reduce necesitatea de a utiliza iluminatul artificial.
Cu toate acestea, studiile recente au pus sub semnul întrebării eficiența acestei măsuri, iar multe țări au luat în considerare renunțarea la schimbarea orei.
Citește și: Horoscopul copiilor: Ce trăsături de personalitate au cei mici în funcție de zodie
Impactul orei de iarnă asupra elevilor
Tulburări de somn. Schimbarea orei poate duce la dificultăți în adormirea și trezirea la orele potrivite, ceea ce poate avea un impact negativ asupra performanței școlare a elevilor.
Scăderea nivelului de energie. Odihna insuficientă poate determina o scădere a nivelului de energie și o creștere a oboselii, afectând astfel concentrarea și atenția în timpul orelor.
Modificări ale apetitului. Ritmul circadian influențează și apetitul. Schimbarea orei poate duce la modificări ale orelor de masă, ceea ce poate afecta nutriția elevilor.
Stări de irascibilitate și anxietate. Dificultățile de adaptare la noul fus orar pot provoca stări de irascibilitate, anxietate și chiar depresie.
Citește și: Rolul terapiei prin joacă în dezvoltarea emoțională și socială a copiilor
Cum pot părinții să îi ajute pe copii să se adapteze?
Cu câteva zile înainte de schimbarea orei, încercați să ajustați treptat programul de somn al copilului, culcându-l și trezindu-l cu 15-30 de minute mai devreme în fiecare seară.
Înainte de culcare, asigurați-vă că dormitorul copilului este întunecat, liniștit și răcoros, pentru a facilita adormirea. Încercați să mențineți o rutină cât mai constantă în ceea ce privește orele de masă, de studiu și de activități extrașcolare.
Exercițiile fizice regulate pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului și la reducerea stresului. În plus, o alimentație echilibrată, poate contribui la menținerea unui nivel optim de energie.
Citește și: Timpul petrecut afară: cum îl ajuți pe copil să aleagă activitățile în aer liber în locul tabletei
Deși schimbarea orei este un eveniment anual la care suntem obișnuiți, efectele sale asupra organismului nu trebuie subestimate. Copiii și adolescenții pot fi afectați semnificativ de această schimbare. Prin adoptarea unor măsuri simple, părinții îi pot ajuta să se adapteze.