Primele 3 semne care îți indică faptul că ești însărcinată: A fi însărcinată este o experiență unică și emoționantă pentru fiecare femeie. Identificarea primelor semne ale sarcinii poate aduce atât entuziasm, cât și incertitudine.

De cele mai multe ori, simptomele precoce ale sarcinii sunt subtile și pot fi confundate cu alte stări de sănătate.

Fie că este vorba de modificări fizice sau de semne subtile ale corpului, cunoașterea acestora te poate ajuta să te pregătești pentru această etapă din viața ta.

Primele 3 semne care îți indică faptul că ești însărcinată

Simptomele apar începând cu prima săptămână de sarcină, însă nu este o regulă, deoarece fiecare femeie este diferită. Iată 3 semne timpurii care pot indica faptul că vei deveni mama!

femeie insarcinata
Femeie însărcinata – Imagine generată cu ajutorul AI

1. Întârzierea menstruației

Unul dintre cele mai cunoscute semne ale sarcinii este întârzierea menstruației, mai ales pentru femeile care au un ciclu menstrual regulat.

Acest lucru apare deoarece corpul viitoarei mămici trece printr-o serie de schimbări hormonale. În timpul sarcinii, nivelul hormonilor estrogen și progesteron crește semnificativ, ceea ce împiedică descuamarea mucoasei uterine, proces cunoscut sub numele de menstruație.

Deși sarcina este un răspuns comun a întârzierii menstruației, există și situații în care ciclul menstrual poate fi neregulat, din cauza stresului, problemelor hormonale, oboselii, alimentației, contraceptivelor sau a menopauzei.

Primele 3 semne care îți indică faptul că ești însărcinată. 2. Greață și vărsături

Greața matinală, care poate apărea în orice moment al zilei, este un simptom comun al sarcinii timpurii. Afectează aproximativ 80% dintre femeile însărcinate și este cauzată de creșterea nivelului de hormoni.
De cele mai multe ori, aceste simptome persistă în primele 12 săptămâni de sarcină, însă există și femei care nu se confruntă cu aceste stări.

3. Sensibilitatea sânilor

Un alt semn care îți poate indica faptul că ești însărcinată este sensibilitatea sânilor. Imediat după concepție, aceștia pot deveni sensibili, umflați și dureroși la atingere.

Citește și Ce este dopul gelatinos? Află care este rolul său în timpul sarcinii

Acest lucru se datorează modificărilor hormonale care pregătesc corpul pentru alăptare. Pe parcursul sarcinii, încă din a doua săptămână, se dezvoltă conductele de lapte și mugurii alveolari. De asemenea, sânii cresc considerabil, producției de estrogen și progesteron.

Alte semne timpurii ale sarcinii

Există mai multe semen timpuri care pot indica o sarcină, în primele săptămâni. Iată câteva dintre ele:
• Oboseală extremă
• Urinare frecventă
• Sensibilitate la mirosuri
• Schimbări de dispoziție
• Pofte alimentare sau aversiuni alimentare
• Ușoară sângerare sau spotting
• dureri abdominale
• Dureri de cap
• Creșterea ușoară a temperaturii bazale
• Balonare și gaze intestinale
• Constipație
• Crampe abdominale și ușor disconfort
• Creșterea în greutate
• Pofta de dulce, de sărat.

durerea de burta poate reprezenta un simptom al sarcinii
Durerea abdominală poate reprezenta un simptom al sarcinii – Imagine generată cu ajutorul AI

Este important de reținut că nu toate femeile experimentează toate aceste semne. Unele femei pot avea doar câteva dintre ele, în timp ce altele pot să nu aibă deloc simptome timpurii.

Dacă bănuiești că ai putea fi însărcinată, este indicat să faci un test de sarcină, pe care îl găsești la farmacie. În plus, există varianta de a merge la medic, pentru un test de sânge.

În cazul în care nu este vorba despre o sarcină, ar trebui să discuți cu un specialist pentru a identifica posibilele cauze ale acestor stări.